Hela Gotland laddar?

Juli är här. Många av oss passar på att ladda batterierna inför hösten. Kanske i hängmattan, på stranden, i skuggan under ett träd eller vid ett kalkbrott. Så jag tänkte att det passar bra att prata lite om laddbara fordon.

Gotland, med korta avstånd och ett flackt landskap har bra grundförutsättningar för laddbara fordon. Ofta kör vi korta pendlingssträckor till och från arbetet. Här går det att göra en insats för miljön och spara en slant genom att byta till ett laddbart fordon, elcykel eller bil. Ny, eller varför inte begagnad? Med barmark en stor del av året, korta avstånd och dubbdäck kanske elcykel/ellastcykel är den absolut bästa och billigaste lösningen?

Är det dags att byta bil? Ta kontakt med en firma som säljer elbilar och provkör. Eller hyr en elbil hos en biluthyrningsfirma i en vecka. Testa hur bilen passar dina vardagsvanor. Till exempel pendlingssträckan till arbetet och laddning där bilen normalt skulle parkeras. Alternativet kan vara en laddhybrid. Den kan köras några mil på el innan bensinmotorn tar över.

Vi är en del av insatsprojektet “Hela Sverige laddar”

På Energicentrum är vi en del av ett stort insatsprojekt som Energimyndigheten finansierar. Det heter ”Hela Sverige laddar”. Från 2022 till och med hösten 2023 sprider vi kunskap om laddbara fordon och om stöd för laddstolpar.

Praktiska checklistor att ladda ner

Sök ”Hela Sverige laddar” på vår webbplats så hittar du enkla och bra checklistor. Till exempel om att köpa begagnad elbil. Här kommer några tips på vägen:

  • Vid köp: kontrollera att bilen servats enligt kraven för att garantin ska gälla, samt hur stor kapacitet batteriet ska ha efter en viss tid för att utnyttja garantin.
  • Vid köp: det bör ingå minst två sladdar för laddning. En för hemmaladdning, en för nödladdning via schucko (vägguttag) och ibland en för snabbladdning eller 3-fasuttag.
  • Hur mår batteriet? Vissa modeller visar batterihälsan i sin meny. Till en del modeller går det att via en adapter och en app koppla upp sig mot bilen och kolla batterihälsan. Ett batterikonditionstest.
Räckviddstips! Kör så långt det går på en laddning
  • När du motorbromsar laddas batteriet i elbilar och hybridbilar. Ibland behöver det ställas in med ett läge, till exempel via växelspaken. Nyttja motorbromsning så effektiviserar du körningen.
  • Se till att du har däck anpassade till elfordon, smala däck med lågt rullmotstånd.
  • Takbox, takräcken eller onödig last i bilen? Plocka bort och plocka ur.
  • Ställ bilen i garage när det går, så behöver du inte använda ACn lika mycket.

Semesterhälsningar,
Anna

Energicentrum Gotland är ett av Sveriges 15 regionala energikontor, helägt av Region Gotland. Texten är även publicerad i Gotlands Gratistidning.

Energicentrum logotyp svart stående

Kontakt

Anna Bäckstäde, energi- och klimatrådgivare
anna.backstade@gotland.se
0498-26 91 76

Mer läsning

Hela Sverige laddar

Läs mer om insatsprojektet och ladda ner checklistor på projektsidan här på webbplatsen.

Annas krönika i januari: “Nytt år – nya råd?”

Annas krönika i februari: “Simsalabim! Finns det någon trollformel för att bryta bilnormen?”

Annas krönika i mars: “Tryggare tillsammans med mer egenproduktion på vår soliga ö”

Annas krönika i april: “Vingliga ekipage – ett starkt och glatt vårtecken”

 

Annas krönika i maj: “Planera semestern på ett klimatsmart sätt”

 

Annas krönika i juni: “Väder, väder, väder”