Gotland lämpar sig utmärkt för produktion av solel, eftersom vi har bäst solinstrålning i landet. Den som har en lämplig byggnad eller mark kan sätta upp en anläggning på sin fastighet. I dag är det vanligast att fastighetsägare installerar en anläggning som klarar kraven för Egenproducerad el, tidigare benämnt mikroproduktion, men det går också att bli nettoproducent eller installera en anläggning där all el används i den egna verksamheten. Den lönsammaste anläggningen, för den som inte vill bli nettoproducent, är att använda så mycket som möjligt av den producerade elen själv i sin fastighet.
Bioenergi är ett helt förnybart bränsle som framställs genom rötning av organiskt material, till exempel matrester, gödsel och odlade grödor. Bioenergi består till största delen av metan. I dag är bioenergi den största förnybara energikällan i Sverige om vi ser till slutlig energianvändning. Den kan användas för värmeproduktion och elproduktion men används främst som fordonsbränsle.
En kraftig utbyggnad av vindkraft har skett – i Sverige och på Gotland. Vindkraft är en viktig energikälla och passar speciellt bra på en ö som Gotland, där det ofta blåser.
För Gotlands del är för närvarande möjligheten till utbyggnad av vindkraften begränsad. Ekonomin för förnybar el, möjligheten att få tillstånd till nya vindkraftverk och att få tillgång till distributionsnät för den producerade elen är avgörande för utbyggnaden. För att möjliggöra större utbyggnad av vindkraften behöver Gotland förstärka sin elanslutning mot fastlandet.
Sedan juli 2020 finns ökad kapacitet att mata in produktion i elnätet 65MW. För mer information och placering i kö, kontakta GEAB.