Mobilitet vad är det?
’Mobilitet’ är ett samlingsbegrepp inom samhälls- och transportplanering för hur människors behov får styra hur samhället planeras och byggs för att underlätta vår vardag. Begreppet ersätter inte ’transporter’ och ’resande’ som traditionellt använts för förflyttning av människor och gods. Däremot går begreppet att använda bredare och ger nya lösningar och perspektiv på hur människor kan förflytta sig utifrån samhällets behov av omställning.
Oavsett förutsättningar handlar mobilitet om att göra smarta, hållbara val i vardagen. Det kan vara att välja färdmedel efter tillfälle och behov. Människors behov varierar från dag till dag, alltså borde även färdmedlet göra det. Men ofta väljer vi samma transportmedel utan att reflektera, av rutin och vana. Därför behöver samhället planeras och byggas så att det blir lätt att göra rätt.
Elfordon
Gotland har, med sina korta avstånd, gynnsamma topografi och avsaknad av motorvägar, bra förutsättningar för elbilar. Under de senaste åren har vi fått en väl utbyggd laddinfrastruktur för elfordon. Antalet elbilar ökar stadigt på Gotland.
Laddstationer
Det finns ett 60-tal laddplatser runt om på ön. Av dessa är fyra stycken snabbladdare och de är placerade i Fårösund, Hemse och Visby. Många av laddstationerna finns vid besöksmål och vid livsmedelsbutiker på ön, där många stannar lite längre.
Biodrivmedel
Biogas
På Gotland har vi sedan 2009 egenproduktion av biogas, som i sin tur uppgraderas och komprimeras till fordonsgas. Det gör att vi får en fordonsgas som är tillverkad till 100% av biogas.
Vad är fordonsgas?
Fordonsgas är ren och komprimerad metangas. Metangas kommer antingen från fossil gas via utvinning vid gasfält, eller som biogas genom rötning av organiskt material så som matrester, gödsel och odlade grödor. Vid rötningen bildas koldioxid, vattenånga mm som måste renas innan det kan bli fordonsgas. När gasen är renad, komprimeras den till 200 bars tryck. Med en fylld gastank kan din bil köra 30-45 mil.
Tanka fordonsgas
Det finns flera ställen runt om på ön där det går att tanka fordonsgas. I Visby återfinns två tankställen, på norra delen av ön i Lärbro och på södra delen av ön i Alva. Räknat på antalet invånare är Gotland gasmackstätast i landet!
HVO
Hydrerad Vegetabilisk Olja (HVO) är en typ av biodiesel, helt framställt av förnybara komponenter så som vegetabiliska och animaliska fetter. Tanka din dieselbil med HVO du kan du sänka bilens utsläpp av växthusgaser med 80-90% jämfört med fossil diesel. Tankställen för HVO finns i Visby, Roma, Hejde och i Hemse. Hos BioDrivÖST kan du läsa mer om HVO.
Kollektivtrafiken på Gotland
På Region Gotland kan du läsa mer om kollektivtrafiken och vad som är aktuellt just nu.
Cykla på Gotland
På Region Gotland kan du läsa om förutsättningarna för cykling på Gotland.
Cykelvänlig arbetsplats är en utmaning för arbetsplatser på Gotland, för arbetsgivare som vill ge sina medarbetare bättre förutsättningar för att ta cykeln till jobbet.
Framtida mobilitetslösningar
Det finns många mobilitetslösningar som fortfarande behöver hitta sin plats på Gotland.
Samåkningstjänst
En tjänst som erbjuder samåkning. Det kan exempelvis vara en taxitjänst där du delar din taxiresa med en annan person som ska åt samma håll eller destination som du själv.
Granskapskontor
Det är som det låter – ett kontor som finns i ditt grannskap, nära ditt hem.
Paketbox
En leverantörstjänst där paket levereras till boxar och du sedan själv hämtar ut, istället för att ett leveransföretag ska köra runt till flertalet adresser.