Mobilitet
För klimatets skull behöver vi ställa om sättet vi tar oss fram på. Mobilitet handlar om att göra smarta och hållbara val i vardagen. Ett smart och hållbart val kan innebära att välja färdmedel efter tillfälle och behov. Ditt behov kan variera från dag till dag – därför bör även val av färdmedel variera. Av rutin och vana väljer vi samma typ av färdmedel utan att reflektera. Fundera över vilka förändringar du kan göra!
Läs mer:
Värmesystem
75 procent av energin som används i ett hus går till värme och varmvatten. Det finns många uppvärmningsalternativ att välja bland, allt ifrån olika värmepumpar till fjärrvärme och pelletspannor. Vilket system ditt boende har beror ofta på när huset är byggt och vilket energislag som gällde då.
Är det dags att byta värmesystem?
Se alltid över hur du kan minska energiförlusten i huset innan du installerar ett nytt värmesystem, se avsnittet Klimatskal och ventilation. Eller kontakta vår energi- och klimatrådgivning som kan hjälpa dig.
På Energimyndighetens webbplats hittar du “Husguiden” som också kan vara till stor hjälp.
Klimatskal och ventilation
Ska du se över ditt hus energianvändning är ett bra först steg att gå igenom husets klimatskal. Det innefattar husets fönster, dörrar, väggar, tak, golv och ventilation. Här kan onödigt mycket värme läcka, allt beror på när huset är byggt och hur väl isolerat det är.

Producera din egen solel
Är du intresserad av att skaffa solceller till din fastighet? Undrar du hur det fungerar, vad du ska tänka på och om det är svårt?
Köpa, renovera eller bygga nytt
Att köpa hus, renovera eller att bygga nytt är både kul och spännande. Genom att tidigt i processen fundera över hur huset kan bli energieffektivt finns det goda förutsättningar för att minska den framtida energianvändningen. En energieffektivare lösning kan kosta något mer vid investeringstillfället, men lönar sig i längden. En byggnad ger upphov till klimatpåverkan både vid uppförandet/byggskedet och vid användning/driftskedet.
Belysning
Du sparar både pengar och på miljön när du byter från äldre glödlampor till LED-lampor. På Konsumentguidens webbplats finns en kalkylator där du kan se hur mycket du tjänar, se Konsumentguidens kalkylator.
Bli klimatsmart

Handla lokalproducerat
Gotland har många kvalitativa producenter av matvaror och andra produkter.
Ta cykeln istället för bilen
I Visby har vi korta distanser – kan du ta cykel till gymmet istället för bilen?
Handla och sälj second-hand
Andrahandsmarknaden för begagnade produkter är stort. Det finns flertalet organisationer med butiker så väl som grupper med försäljning på sociala medier. Hitta det som passar dig bäst!
Spara vatten och energi
Gotland har årligen vattenbrist. För att spara vatten kan du exempelvis vattna din trädgård med regnvatten, använda eco-program på tvättmaskin och diskmaskin och låt inte kranen rinna i onödan.
Ät grönt!
Ät mer växtbaserade produkter och satsa på ekologiskt kött.
Fler tips till dig som vill göra skillnad!
Top Ten Sverige, de energieffektivaste produkterna samlade på ett ställe
Dags att köpa nytt? Här listar Naturskyddsföreningen Sveriges energieffektivaste produkter inom kategorierna: värme & kyla, elektronik, vitvaror och båt & bil. Top Ten Sverige drivs av Naturskyddsföreningen och är del av europeiska topten.eu.
Tio elspartips från energi-och klimatrådgivningen
Vad kan du göra nu på direkten för att spara el, och vad kan du göra på sikt?