Skip to content
Barn och kvinna som cyklar på landsväg

Gör skillnad – Privatperson 

För att Sverige ska uppnå sitt mål om noll nettoutsläpp av växthusgaser till 2045 krävs insatser från oss alla. Gotland strävar efter att leda denna energiomställning och inspirera till handling. Utforska hur du kan bidra till en hållbar framtid genom att anpassa din livsstil. 

Oavsett om du är intresserad av att producera din egen el, överväger att byta till ett mer effektivt värmesystem, eller vill minska klimatavtrycket från din pendling, finner du värdefull information, praktiska tips och konkreta råd här.

Upptäck vår kostnadsfria och opartiska rådgivningstjänst för att effektivisera din energianvändning och minska din miljöpåverkan. Vi riktar oss till en bred publik – från enskilda hushåll och bostadsrättsföreningar till olika föreningar, organisationer och företag, oavsett storlek.

Ta steget mot en hållbar framtid och bli en del av energiomställningen med oss!

Så eldar du rätt – Miljövänlig och effektiv vedeldning

Optimal vedeldning är en konst som kräver både förberedelse och rätt teknik. När ved brinner på bästa sätt, lyser dess flammor i en klar blå nyans, vilket indikerar en ren och effektiv förbränning. Gula flammor, å andra sidan, är ett tecken på att förbränningen genererar mer sot och partiklar, vilket kan leda till mindre miljövänlig eldning.

Förberedelse för eldning:

För att uppnå optimal förbränning, börja med att lägga större vedträn korsvis i botten av brännkammaren. Ovanpå dessa placeras finare upptändningsved. Avsluta med att lägga 2-3 upptändningskuddar högst upp. Det exakta antalet vedträn kan variera beroende på kaminens storlek och design. 

Det är dock avgörande att endast använda ved som är tillräckligt torr för att undvika överflödig rök och sot. För mer information om hur du identifierar torr ved, se artikeln “Hantering av ved”.

Topptändning:

Att tända veden från toppen är en metod som erbjuder flera fördelar. För det första minskar det partikelutsläppen markant samtidigt som veden utnyttjas mer effektivt. För det andra bidrar det till mindre rökutveckling under upptändningsfasen, vilket minskar risken för sotbeläggning på kaminens glas. 

Denna metod ger också en snabbare uppvärmning av brännkammaren och förbättrar draget i skorstenen, vilket i sin tur leder till en högre förbränningstemperatur. Använd upptändningskuddar för att snabbt och rent få igång elden.

 

Lufttillförsel:

En korrekt lufttillförsel är avgörande för en effektiv och ren förbränning. Se till att det finns tillräckligt med luftflöde in i huset för att stödja förbränningen. Verktyg som köksfläktar eller ventilationsanläggningar kan minska skorstenens drag om de är igång, vilket negativt påverkar förbränningen. Se därför till att alla spjäll på kaminen är öppna och överväg att hålla luckan på glänt de första minuterna för att säkerställa att elden får ett bra grepp. 

Efter cirka 15 minuter, när brännkammaren har uppnått en god temperatur, kan du justera spjällen enligt din kaminens instruktioner. Det är dock viktigt att spjällen inte stängs till så pass att elden slocknar. För en ren och effektiv förbränning bör veden alltid brinna med en synlig flamma.

Genom att följa dessa steg kan du njuta av värmen från din kamin på ett miljövänligt och effektivt sätt.

 8 myter om energi – navigera rätt i energilandskapet

1. Det är bättre att låta bli att släcka lampor när man går ut en kort stund för det går åt mer el när man tänder och släcker dem.
Svar: Det drar ingen extra el att tända och släcka. Släck ljuset när du lämnar ett tomt rum.

2. Det är bättre att ha julbelysningen på dygnet runt än att använda timer.
Svar: Har du glödljuslampor i julbelysningen lönar det sig alltid att ha en timer som tänder och släcker automatiskt. Har du moderna led-lampor så lönar det sig inte alltid med en timer, eftersom lamporna drar väldigt lite el. Timern kan öka energianvändningen eftersom den drar el i standby. När du köper timer så fråga efter energianvändningen.

3. Man kan spara pengar och energi genom att sänka inomhustemperaturen om natten.
Svar: Uppvärmningen är en stor del av din energianvändning. Du kan spara både pengar och el på att sänka inomhustemperaturen, om du har elvärme.

4. Att lämna laddaren i kontakten drar ingen extra ström när batteriet är fulladdat.
Svar: Ett tips: Känn på din laddare, är den varm drar den ström, är den sval så har den låg standbyförbrukning. För säkerhets skull är det alltid bäst att ta ur laddaren ur kontakten när den inte används.

5. Tv, dator och andra apparater i standby drar ingen eller nästan ingen ström.
Svar: Det gäller nyare apparater som har krav på högsta tillåtna energianvändning i standby. Äldre produkter kan ha högre energianvändning i standby. Kraven på standby har successivt skärpts, en nyare produkt har oftast lägre standby än en äldre.

6. Solpaneler fungerar inte när det är molnigt.
Svar: Vi har ett bra klimat för solpaneler i Sverige. Solpaneler fungerar även när det är molnigt, men producerar mindre el jämfört med en solig dag.

7. Oljefyllda element drar mindre energi än elelement.
Svar: Här pratar vi om direktverkande eluppvärmning. Oljefyllda elelement ger främst en jämnare värme än äldre element för direktverkande el, som antingen går för fullt eller är avstängda. Vårt råd här skulle snarare vara: Har du direktverkande el så se till att ha ett bra styr-och reglersystem så att värmen regleras rätt. Du får ett skönare inomhusklimat samtidigt som uppvärmningskostnaderna minskar.

8. Äldre hus är stora energitjuvar jämfört med nyare.
Svar: Om du inte har gjort några energisparande åtgärder i ett äldre hus så kan det vara sant, men du kan göra mycket i ett äldre hus för att minska energianvändningen och uppvärmningskostnaderna. Varmvattenanvändningen är ett exempel. Hur ofta och länge man duschar har till exempel stor betydelse för hur mycket varmt vatten som behövs.

Hållbar mobilitet i vardagen:
Välj rätt färdmedel för varje tillfälle.

äldre herre lastar lådcykel med matvaror mobiitetl

I ljuset av klimatförändringarna är det avgörande att vi omprövar våra transportvanor. En hållbar mobilitet kräver att vi fattar genomtänkta beslut om hur vi förflyttar oss i vardagen. 

Att göra medvetna val innebär att anpassa vårt transportsätt baserat på situation och behov, vilket kan variera från en dag till en annan. Ofta faller vi in i ett mönster där vi använder samma transportmedel av ren vana, utan att verkligen tänka på dess miljöpåverkan. Det är dags att reflektera över våra val och överväga vilka justeringar vi kan göra för att bidra till en mer hållbar framtid.

Läs mer:

Effektiv värmehantering i hemmet:
Utforska dina uppvärmningsalternativ.

gjutjärnselement bredvid kappor som hänger på vägg

I de flesta bostäder utgör uppvärmning och produktion av varmvatten en betydande del av energianvändningen, där så mycket som 75 procent av all energi går åt till just dessa ändamål. Detta understryker vikten av att välja ett effektivt och lämpligt uppvärmningssystem för ditt hem, inte bara för att minska energikostnaderna utan även för att bidra till en mer hållbar miljö.

 Det finns en mängd olika uppvärmningsalternativ att överväga, var och en med sina unika fördelar och lämplighet beroende på specifika förhållanden och behov.

Valet av uppvärmningssystem

Det system som är mest lämpligt för ditt hem beror på flera faktorer, inklusive husets ålder, befintliga installationer och din lokala energimarknad. Äldre hus kan ha system installerade som speglar de energislag som var vanliga vid tiden för byggnation, vilket kan innebära att de inte är de mest energieffektiva alternativen idag.

Se alltid över hur du kan minska energiförlusten i huset innan du installerar ett nytt värmesystem, se avsnittet Klimatskal och ventilation. Eller kontakta vår energi- och klimatrådgivning som kan hjälpa dig.

På Energimyndighetens webbplats hittar du “Husguiden” som också kan vara till stor hjälp.

För att fördjupa din förståelse för olika värmesystem och hitta det som passar just ditt hem bäst, utforska vårt omfattande utbud av information om uppvärmningsalternativ här.

Minimera värmeförlust:
Nyckeln till ett energisnålt hem via klimatskalet

Illustration av ett hus med pilar var värmeförluster sker via husets klimatskal

När du planerar att effektivisera energianvändningen i ditt hem, är det klokt att börja med att inspektera husets klimatskal. Detta omfattar en noggrann genomgång av fönster, dörrar, väggar, tak, golv och ventilationssystem. Dessa komponenter spelar en avgörande roll för värmebehållning och energieffektivitet.

Beroende på byggåret och isoleringens kvalitet, kan ditt hem förlora en betydande mängd värme genom dessa ytor. Att identifiera och åtgärda dessa värmeläckage är ett viktigt första steg mot ett mer energieffektivt boende.

Solceller: Smart sparande och hållbarhet

Att investera i solceller för din fastighet är ett smart drag för dig som vill minska dina energikostnader och bidra till en mer hållbar framtid. Solenergi har blivit alltmer populärt bland fastighetsägare världen över tack vare dess långsiktiga fördelar och den positiva inverkan på miljön. 

Ekonomi och Incitament

Kostnaden för att installera solceller har minskat avsevärt under de senaste åren, vilket gör det till en alltmer tillgänglig investering. Dessutom finns det ofta statliga bidrag och incitament som kan minska den initiala investeringskostnaden. Det är en god idé att undersöka vilka stöd som finns tillgängliga i ditt område.

Långsiktiga Fördelar

Att producera din egen solel är inte bara bra för miljön, det är också ekonomiskt fördelaktigt på lång sikt. Solceller har en lång livslängd, ofta över 25 år, och kan signifikant minska dina energikostnader under denna tid. Dessutom ökar solceller ofta värdet på din fastighet.

Energismarta hem:
Optimera din framtida energiförbrukning vid husköp eller bygge

Att stå inför ett husköp, en renovering eller att bygga ett nytt hem är en spännande resa fylld med möjligheter. Att integrera energieffektivitet i planeringsstadiet öppnar upp för betydande energibesparingar på lång sikt. Även om investeringen i energieffektiva lösningar initialt kan vara högre, betalar de sig över tid genom minskade driftskostnader.

Det är viktigt att komma ihåg att en byggnads klimatpåverkan inte bara kommer från byggprocessen utan även från hur den används över tid. Genom att fokusera på energieffektivitet från början, bidrar du till en hållbar framtid samtidigt som du optimerar din ekonomi.

Hammare och några spik på ett trägolv

Bli klimatsmart

Månadens klimathjäte januari2024 Johan Johansson
Handla lokalproducerat

Gotland har många kvalitativa producenter av matvaror och andra produkter.

Cyklade kvinna vid havet
Ta cykeln istället för bilen

I Visby har vi korta distanser – kan du ta cykel till gymmet istället för bilen?

blåa, gröna och vita garn med sticknålar
Handla och sälj second-hand

Andrahandsmarknaden för begagnade produkter är stort. Det finns flertalet organisationer med butiker så väl som grupper med försäljning på sociala medier. Hitta det som passar dig bäst!

Glödlampa hägnades utomhus. Glödtråden lyser starkt
Spara vatten och energi

Gotland har årligen vattenbrist. För att spara vatten kan du exempelvis vattna din trädgård med regnvatten, använda eco-program på tvättmaskin och diskmaskin och låt inte kranen rinna i onödan.

 
Skördade morötter på jord
Ät grönt!

Ät mer växtbaserade produkter och satsa på ekologiskt kött.

 

Fler tips till dig som vill göra skillnad!

Top Ten Sverige, de energieffektivaste produkterna samlade på ett ställe

Dags att köpa nytt? Här listar Naturskyddsföreningen Sveriges energieffektivaste produkter inom kategorierna: värme & kyla, elektronik, vitvaror och båt & bil. Top Ten Sverige drivs av Naturskyddsföreningen och är del av europeiska topten.eu.

Tio elspartips från energi-och klimatrådgivningen

Vad kan du göra nu på direkten för att spara el, och vad kan du göra på sikt?

Energicentrum Gotland
Skeppsbron 
24
621 57 VISBY
Telefon / 0498-26 90 00
Energi- och klimatrådgivningen / 0498-26 33 99
Mejla oss / energicentrum@gotland.se

Nyheter

Skriv upp dig och få senaste nytt om Energicentrums verksamhet och vad som händer inom energiomställningen på ön, direkt i din inkorg. Nyhetsmejlet kommer ut varannan vecka.

Energicentrum är en del av Region Gotland.
Besök gotland.se

På energicentrum.gotland.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder cookies. View more
Cookies settings
Jag godkänner!
Neka
Cookies & Säkerhet
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active
Save settings
Cookies settings