Energimyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att möjliggöra att Gotland går före i omställningen till ett hållbart energisystem. I utvecklingsstrategin Vårt Gotland – 2040 har Gotland som mål att vi 2040 har ett energisystem baserat på förnybar energi.
2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser. Utsläpp från verksamheter inom Sveriges gränser ska då vara minst 85 procent lägre än 1990. Detta är beslutat av Sveriges riksdag.
Nyckeln till framgångsrik omställning ligger i ett nära och långsiktigt samarbete mellan alla som är aktiva och verkar på Gotland; allt från besökare, fast- och säsongsboende, föreningar och företag till offentliga organisationer. Det finns en färdplan för arbetet hur vi ska stärka Gotlands kapacitet att nå utsläppsmålen tidigare än övriga Sverige.
Gotland tänker gå före i energiomställningen. Det samlade Gotland har tidigt stakat ut vägen mot det förnybara genom att vara pionjärer inom vindkraft där idag hälften av vår energikonsumtion produceras förnybart på ön. Nu tar vi nästa steg och arbetar mot målet 2040 – ett helt förnybart energisystem. Gotlands avgränsning som ö gör det väl lämpat som en plats att prova ut nya lösningar som sedan kan replikeras och skalas upp i övriga Sverige och EU. Vi har en stark politisk vilja, ett förstklassigt Campus med energifokus samt en befolkning och ett näringsliv som kännetecknas av handlingskraft. Det ger oss grundförutsättningarna vi behöver.
Gotland antog 2021 en ny utvecklingsstrategi för regionen som ger oss riktningen och målen framåt. Kopplat till detta utarbetas ett program för genomförande som griper över det hela gotländska samhället och ser till att vi sätter handling bakom våra mål. Etableringen av Energicentrum Gotland är en del i den genomförandeplanen och nu byggs kapacitet både privat och offentligt för att nå hela vägen.
Utvecklingsstrategi framtagen av Region Gotland.
Länsstyrelsen Gotlands län har antagit en energi- och klimatstrategi – Tillsammans mot 2030.
Sverige har även tagit ett beslut att etablera Gotland som en Energipilot och har givit Energimyndigheten det löpande uppdraget. Syftet är att nyttja Gotland som en plats där nationella krafter samlas för att accelererat pröva ut lösningar på Gotland som sedan kan tillgodogöras övriga landet. Läs mer om Energimyndighetens färdplan längre ner på sidan.
Med mycket på gång finns en ödmjukhet för att vi kontinuerligt behöver skapa samarbeten med omvärlden för att ser till att kompetens, teknik och kapital tillgängliggörs Gotland – på så sätt kan vi göra verklighet av planerna.
Gotland är också ett så kallat Living Lab inom energiomställningen vilket innebär en uttalad beredskap att kunna ta emot och samarbeta med aktörer från omvärlden som vill testa ny teknik, skapa samarbeten i framkantsprojekt och även investera i modern energi-infrastruktur.
Välkomna till Gotland – en ö som inte bara är fantastiskt vacker utan där också energiinnovation är en del av livet. Hos oss gror framtiden!
Senast 2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser. Energimyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att möjliggöra för att Gotland att vara ett pilotområde som går före i omställningen till ett hållbart energisystem.
En färdplan, Energipilot Gotland, för arbetet har tagits fram och genomförandet av färdplanen ska stärka Gotlands kapacitet att nå målen tidigare än övriga Sverige.
Energipilot Gotland är indelat i sju delområden, till respektive område har åtgärder tagits fram med olika parter som ansvarig utförare. Åtgärderna är pågående, slutförda eller ej påbörjade. Energicentrum var en av åtgärderna i paketet Lokal förankring och kapacitet. I Rapportering Energipilot 2020 går att se status för respektive åtgärd.
Här samlar vi material kopplat till Energipilot Gotland
Läs mer om energipiloten på Energimyndighetens webbplats.
Skriv upp dig och få senaste nytt om Energicentrums verksamhet och vad som händer inom energiomställningen på ön, direkt i din inkorg. Nyhetsbrevet kommer ut varannan vecka.
Skeppsbron 24
621 57 VISBY
0498-26 90 00 vx