Energiomställningen –
vi ska gå före
Gotland tänker gå före i energiomställningen. Det samlade Gotland har tidigt stakat ut vägen mot det förnybara genom att vara pionjärer inom vindkraft där idag hälften av vår energikonsumtion produceras förnybart på ön. Nu tar vi nästa steg och arbetar mot målet 2040 – ett helt förnybart energisystem. Gotlands avgränsning som ö gör det väl lämpat som en plats att prova ut nya lösningar som sedan kan replikeras och skalas upp i övriga Sverige och EU. Vi har en stark politisk vilja, ett förstklassigt Campus med energifokus samt en befolkning och ett näringsliv som kännetecknas av handlingskraft. Det ger oss grundförutsättningarna vi behöver.
Utvecklingsstrategi framtagen av Region Gotland.
Energi- och klimatstrategi för Gotland
Länsstyrelsen Gotlands län har antagit en energi- och klimatstrategi – Tillsammans mot 2030.
Energipilot Gotland – Energimyndighetens uppdrag
Senast 2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser. Energimyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att möjliggöra för att Gotland att vara ett pilotområde som går före i omställningen till ett hållbart energisystem.
En färdplan, Energipilot Gotland, för arbetet har tagits fram och genomförandet av färdplanen ska stärka Gotlands kapacitet att nå målen tidigare än övriga Sverige.
Åtgärdsförslag
Energipilot Gotland är indelat i sju delområden, till respektive område har åtgärder tagits fram med olika parter som ansvarig utförare. Åtgärderna är pågående, slutförda eller ej påbörjade. Energicentrum var en av åtgärderna i paketet Lokal förankring och kapacitet. I Rapportering Energipilot 2020 går att se status för respektive åtgärd.
Läs mer:
Fördjupning
Här samlar vi material kopplat till Energipilot Gotland
Energimyndigheten
Läs mer om energipiloten på Energimyndighetens webbplats.
Rapportering Energipilot Gotland
I Rapportering Energipilot 2020 går att se status för respektive åtgärd.
Färdplan
Färdplanen innehåller såväl konkreta åtgärder som förslag på hur uppdraget kan fort- sätta att bedrivas. För att möjliggöra att Gotland ställer om snabbare än övriga Sverige krävs extra satsningar på Gotland – genom stärkt organisatorisk kapacitet och ekono- miska resurser.