Projekt
Här hittar du projekt som ökar takten i energiomställningen och tar oss mot ett hållbarare och effektivare energisystem. Vill du också vara delaktig i omställningen? Hör av dig till oss med din idé.
- ALLA PROJEKT
- AREELLA NÄRINGAR
- ELEKTRIFIERING
- ENERGIEFFEKTIVISERING
- ENERGIGEMENSKAPER
- FÖRNYBAR ENERGI
- LAGRING
- MOBILITET

Energidelning i virtuella nät, vilka förändringar krävs för att det ska bli verklighet?
I ett nytt samarbetsprojekt beskrivs hur energidelning i virtuella nät skulle kunna bli en verklighet i Sverige. Projektet pågår till och med maj 2023 och ska leda till en rapport som ger svar på följande frågeställningar: Hur har EU:s direktiv om energigemenskaper hittills hanterats i Sverige? Vilka fördelar eller eventuella nackdelar finns med virtuella nät? […]

Nytt energilandskap på Gotland – värme, el och industri i samverkan för en livskraftig ö
Syftet med Got Heat är att få en helhetsbild av Gotlands värmesektor i dag och i framtiden och hur den genom samverkan med elsektorn och omgivande industri på Gotland kan bidra till hållbarhet.

Resvana: digital nudging för minskad bilpendling – Smart Nudges Mobility BPI
Avslutat projekt. Ett automatiskt verktyg utvärderar varje anställds potential att förändra sina resvanor. projektmål: 10 procent färre bilresor till arbetsplatsen. (Energipilot).

Cykelvänlig arbetsplats
Avslutat projekt. Cykelvänlig arbetsplats – en cykelutmaning för alla arbetsplatser på Gotland.


Från frityrolja till biogas – Ett cirkulärt system på Gotland för lärdom i hela landet
Avslutat projekt. I biogasprojektet är målet att samla in 15 000 liter frityrolja under året och istället för att kassera oljan omvandlas den till drivmedel i form av biogas. (Energipilot).

Elektrifiering av tunga lastbilar genom smart samverkan i energisystemet
Avslutat projekt. Ellastbilsprojektet studerar hur det i praktiken är möjligt att gå till väga för att realisera eldrivna transporter. (Energipilot).
Mobilitetspusslet – hållbara livsval på Gotland
Avslutat projekt. Mobilitetspusslet synliggör och inspirerar till alternativa mobilitetslösningar – i syfte att skapa ett hållbarare och tillgängligare Gotland för alla, året runt.
CemZero – Elektrifiering av Cementproduktionen
Tillsammans med flera universitet och företag skapar Cementa fördjupad kunskap om möjliga vägar mot en elektrifierad cementproduktion.
Energiomställning Gotland – samverkansprojekt inom akademin
Huvudmålet är att kartlägga nödvändiga åtgärder för att göra det gotländska energisystemet 100 procent förnybart.
Smartroad Gotland
Avslutat projekt. Världens första trådlösa elväg för buss och tung lastbil. (Energipilot.)
Hela Sverige laddar
Projektets syfte är bred kunskapsspridning om elbilar och laddning. Under två år skapar Energicentrums energi- och klimatrådgivning engagemang på Gotland inom insatsprojektet.
Renewable energy for self-sustainable island communities
Projektet REACT vill uppnå öar som är energisjälvförsörjande.
Effekthantering med smarta elmätare
Avslutat projekt. Kombinationen elbilar och smarta elmätare gör att den förnybara energin kan stanna på Gotland. (Energipilot.)
Energisystem för delelektrifiering av Gotlandsfärjan
Avslutat projekt. Syftet med projektet är att ge resenärer tillgång till fossilfri el ombord och minska skadliga utsläpp. (Energipilot.)
Austerland Energi – Ny energi till Östergarnslandet
Ny teknik och lokal samverkan för smart energiomställning. (Energipilot).
Energiomställning för gotländska företag
Energicentrum coachar och inspirerar till omställning och energieffektivisering. Motståndskraftig återhämtning i spåren av pandemin.
Energieffektivisering i kulturhistoriskt värdefulla byggnader
Inom ämnesgruppen Kulturvård vid Campus Gotland bedrivs sedan 25 år tillbaka tvärvetenskaplig forskning om energieffektivisering i kulturhistoriskt värdefull bebyggelse. Den övergripande utmaningen är att hitta energieffektiva lösningar som inte förstör byggnaders kulturvärden. Forskningen har utvecklats från monumentala byggnader, till exempel uppvärmning av kyrkor och slott till att mer allmänt handla om varsam renovering av 1900-taletsbebyggelse. […]
CoordiNet – Ett samarbete för smartare användning av elnätet
Geab och övriga elnätsbolag har anslutningsplikt, vilket innebär att vi alltid ansluter de kunder som så önskar, men det kan i dagsläget ta längre tid i väntan på utbyggnaden av elnäten. Geab är med i EU-projektet CoordiNet för att lära oss hur vi kan nyttja elnätet mer flexibelt vilken i sin tur skapar möjligheter för […]
Hållbara transporter
Avslutat projekt. Se slutkonferensen från den 27 oktober 2021 och ladda ner projektrapporten.
Ratta grönt
Avslutat projekt. Projektet Ratta grönt jobbade för att fler fossilfria fordon används på ön.
Hållbar elförsörjning till Cementa Arena
Avslutat projekt. Projektdeltagarna genomförde en energikartläggning för Cementa Arena. Utredningen visar bland annat för- och nackdelar för olika lösningar, vilket är tänkt att även hjälpa andra anläggningar när de ska göra olika tillämpningar.
Fysisk planering för ett robust och förnyelsebart energisystem
Avslutat projekt. Projektet har sammanställt en handbok som behandlar hur man kan arbeta för att integrera energi, klimat och robusthet i fysisk planering.
Fossilfri framfart
Avslutat projekt. För att nå Sveriges mål om en fossilfri fordonsflotta till år 2030 bidrog projektet bland annat med föreläsningar, provkörningar och informationsträffar för att uppmuntra till en ökad användning av el och biogas som transportbränsle.
Fossilfritt kött
Avslutat projekt. Vilka förutsättningar finns det för fossilfri produktion av köttprodukter, hela vägen från bonde till konsument? Målet var att kartlägga detta i projektet Fossilfritt kött. projektet har efterföljts av satsningen Klimatsmartare kött.
E-kol-ogiskt! Ett demonstrationsprojekt för biokolanvändning på Gotland
Avslutat projekt. Projektets resultat visar högre skörd för de fält som behandlades med biokol, eftersom det bland annat ökar markens förmåga att binda vatten och näring.
Incitament för energieffektivisering
Avslutat projekt. Hur kan fler företag spara energi på ett enklare sätt? Via projektet kombinerades den redan befintliga miljötillsynen i små och medelstora företag med energieffektivisering. Metodstöd som togs fram finns att ladda ner.
Rätten, hållbar energianvändning och bevarande av kulturvärden (REKO)
Hur hanterar lagen konflikten mellan en ökad energieffektivisering och bevarandet av kulturhistoriskt värdefulla byggnader?
Byggnadsantikvarisk solkartering: Potential för solelproduktion i kulturhistorisk bebyggelse
Avslutat projekt. Projektets resultat är bland annat en slutrapport tänkt att fungera som en handbok som visar hur olika verktyg och metoder kan användas för att ge ett bättre beslutsunderlag när det gäller installation av solenergianläggningar.