Simsalabim! Finns det någon trollformel för att bryta bilnormen?

Jag jobbar en hel del med mobilitetsfrågor, med hur vi förflyttar oss och varför. Och hur vi kan göra det på ett mer hållbart sätt. Ofta är det ”livspusslet” som ställer till det, i stressen tar vi bilen av gammal vana – och därför har jag och min kollega Emelie tagit fram Mobilitetspusslet.

På Gotland är vi biltätast per invånare jämfört med resten av landet, med 605 bilar per 1000 invånare visar siffror från Regionfakta. Vi bor utspritt, med få påstigningar i kollektivtrafiken. Vi har ytterst lite tågräls, en gammal bilpark… men också relativt korta avstånd, barmark en stor del av året, för 40 kronor går det att åka buss över hela ön och för 20 kronor med stadstrafiken, många möjligheter till digitala lösningar som kan avlasta oss själva från en hel del transporterande och sen har vi väl ganska goda möjligheter till samåkning och bilpools-körning?

Jag tror att vi kan förändra mycket genom att börja prata mobilitet tillsammans, på platsen där vi bor och verkar. Mobilitetspusslet är en metod som togs fram förra året och som främst riktar sig till socknar, byalag, ja till platser på landsbygden och mindre samhällen.

I Gothem och Roma, som varit Mobilitetspusslets pilotsocknar, kom de till exempel fram till att de kunde samköra sina turer till återvinningen, i stället för att åka var och en. Och få har väl undgått att Gothem fått en obemannad matbutik? Vad har ni i er socken, i ert kvarter eller i grannskapet som ni kan hjälpas åt med, för att få ner antalet mil i bil?

I Sverige genomförs varje år drygt två miljarder resor med bil. Hälften av dessa körningar är kortare än fem kilometer. Här finns mycket att göra, både för att hålla nere utsläppen och för folkhälsan. Vi kan gå och cykla mera – men då ska det vara enkelt, säkert och tryggt. Vi är många som jobbar med dessa frågor. Men min uppmaning är – prata med din lokalpolitiker om vilka förändringar eller förbättringar som du tycker bör göras för att det ska vara enklare för dig att välja bort bilen. Ytterst är det politiken som håller i budget och fördelar resurserna.

Vill er socken veta mer om Mobilitetspusslet? Hör av er!

Februarihälsningar,
Anna

Energicentrum Gotland är ett av Sveriges 15 regionala energikontor, helägt av Region Gotland. Hos oss får privatpersoner, företag, föreningar och organisationer kostnadsfri och opartisk rådgivning.

Texten är även publicerad i Gotlands Gratistidning.

Energicentrum logotyp svart stående

Kontakt

Anna Bäckstäde, energi- och klimatrådgivare
anna.backstade@gotland.se
0498-26 91 76

Mer läsning

Annas krönika i januari: “Nytt år – nya råd?”

Metoden Mobilitetspusslet