Vingliga ekipage – ett starkt och glatt vårtecken

Har du sett några ännu? De där små vingliga men målmedvetna ekipagen på våra bilfria ytor, en vuxen som springer tätt bakom i parken, peppar och kanske släpper stödpinnen? Nu lär sig många barn cykla. Vilken frihetskänsla, att kunna trampa fram på egen hand.   

Det är hög tid att ta fram cykeln och ge den lite omvårdnad och kärlek. Cykeln får en längre livslängd och blir säkrare att ha i trafiken. Har du någon stolt nybliven liten cyklist i din närhet? Involvera henne eller honom. Här kommer några tips:

  • Tvätta cykeln med ljummet vatten och en mjuk borste. Undvik skarpa avfettningsmedel! Såpa eller diskmedel fungerar bra om du behöver ett rengöringsmedel.
  • Kontrollera att belysning och reflexer är hela och rena.
  • Kontrollera bromsar.
  • Dra åt skruvar, muttrar till hjul, styre och skärmar.
  • Rengör kedjan. Tips! Använd en tandborste och borsta av med, då kommer du åt. Torka av med en trasa. Sen kan du olja in kedjan och se till att den är lagom spänd, det ska gå att dra den max en centimeter upp eller ner.
  • Däcken. Är mönstret på däcken okej? Ett slitet däck ger dåligt väggrepp. Fyll på med luft i däcken. Med för lite luft blir din cykel trögtrampad och du får lättare punktering. Kontrollera ekrarna, lösa ekrar ska spännas eller bytas, annars finns risken att hjulet blir skevt.
  • Om bromsarna tar dåligt, växlarna hoppar eller om hjulet är skevt – lämna in för service.
  • Cyklar hemma som inte används? Kanske barncyklar som vuxits ur? Sälj vidare eller ge bort!

Vill du cykla oftare i vardagen? Tipsa din arbetsgivare om initiativet “Cykelvänligast”, en satsning från Cykelfrämjandet och Svenska Cykelstäder. Cykelvänligast handlar om att underlätta för medarbetare att ta cykel/elcykel/förmånscykel till och från jobbet. Vi på Energicentrum har gått med i år. Nu samlar vi stjärnor för att vinna priser och tävla om titeln Gotlands cykelvänligaste arbetsplats. Utmana oss!

Funderar du på en ellastcykel? Det kan definitivt vara ett smart alternativ till att ha två bilar i hushållet. Perfekt för veckohandling, ärenden och för barnfamiljen. Sök ”ellastcykel” på vår webbplats så hittar du bra tips inför köpet och en checklista att ladda ner.

Vi är en del av ett tvåårigt insatsprojekt som pågår runtom i Sverige som heter ”Hela Sverige laddar”. Det hjälper framförallt privatpersoner att ställa om till elbil, hybridbil och ellastcykel. Vi samlar allt du som konsument behöver veta på projektsidan på vår webbplats. Där står det också om olika stöd som går att söka för laddstolpar/laddpunkter.

Just nu förbereder vi också inför Outdoor-veckan 29 april till 7 maj. Håll utkik efter vårt quiz!

Påskhälsningar,
Anna

Energicentrum Gotland är ett av Sveriges 15 regionala energikontor, helägt av Region Gotland. Texten är även publicerad i Gotlands Gratistidning.

Energicentrum logotyp svart stående

Kontakt

Anna Bäckstäde, energi- och klimatrådgivare
anna.backstade@gotland.se
0498-26 91 76

Mer läsning

Hela Sverige laddar

Läs om insatsprojektet här på webbplatsen. Ladda ner smarta checklistor för elbil, ellastcykel och hybridbil. Läs om vilka stöd som går att söka.

Cykelvänligast

Gå med i initiativet – bli en cykelvänlig arbetsplats.

Annas krönika i januari: “Nytt år – nya råd?”

Annas krönika i februari: “Simsalabim! Finns det någon trollformel för att bryta bilnormen?”

Annas krönika i mars: “Tryggare tillsammans med mer egenproduktion på vår soliga ö”