Omställningen till ett fossilfritt transportsystem på Gotland har redan börjat, med detta projekt vill Energicentrum Gotlands energi-och klimatrådgivning bidra till att öka takten på omställningen genom informationsinsatser om elbilar och laddinfrastruktur. Gotland har, hösten 2023, 461 laddpunkter.
Projektet drivs av Energi- och klimatrådgivningen runtom i Sveriges kommuner, initiativtagare och finansiär är Energimyndigheten och samarbetspartners är Sveriges energikontor. Projektet pågår från första november 2021 till 31 oktober 2023.
Här nedan följer den grundläggande information som riktar sig till: privatpersoner, bostadsrättsföreningar och företag.
Privatpersoner
Skaffa elbil – köp, leasing eller bildelnng?
Har du som privatperson planer på att skaffa elbil? De flesta bilfirmor har numera elbilsmodeller i sitt sortiment. På webbplatsen Guiden om elbil kan du läsa om olika modeller och vilken bil som passar dig. Via deras elbilskalkylator kan du också jämföra kostnaden för en fossilbil med en elbil, allt från inköp och drivmedel till skatt och service.
Att köpa en ny bil är för många en för stor investering, och då kan alternativet vara att leta efter en begagnad bil. Fler och fler elbilar dyker nu upp på begagnatmarknaden, sök där bilar säljs. Hela Sverige laddar har tagit fram checklistor om vad du ska tänka på innan du köper en begagnad elbil eller laddhybrid. Kan laddas ner i PDF-format från denna sida.
Vill du inte äga din egen bil är leasing eller bildelning bra alternativ. Många bilfirmor kan numera erbjuda leasingtjänster. Tänk igenom dina behov och ta noga reda på alla villkor för leasingen. På webbplatsen Guiden om elbil finns privatleasningkalkylatorn som kan vara en hjälp på vägen till beslut.
Maxa räckvidden – ladda ner checklista
Vill du köra mer ekonomiskt för både plånboken och miljön och samtidigt slopa räckviddsångest? Många av tipsen i checklistan Maxa räckvidden, som kan laddas ner längre ner på den här sidan, ger minskad energianvändning oavsett bil. Resultatet kan dock bli tydligare på elfordon, eftersom sträckan och energiåtgången följs mer noga än i bilar med flytande bränsle. Kryssa för och använd de tips som passar dig och ditt fordon, ett stöd för att maxa antalet kilometer som du kommer på varje laddning.
Elbilsladdning
Om du som privatperson ska kunna skaffa en elbil vid ditt nästa bilköp eller leasing behöver laddinfrastrukturen finnas på plats. Generellt sett sker laddningen till cirka 90 procent när bilen är parkerad för natten, eller vid arbetsplatsen. Resterande gånger sker laddning på resor och då behövs snabbladdare i ett väl utbyggt nät över landet.
Bor du i villa? Sök Grönt skatteavdrag för laddbox
Bor du i villa kan du enkelt med hjälp av Grönt skatteavdrag sätta upp en laddbox där du parkerar bilen under natten. Anlita en installatör som hjälper till att hitta lämplig laddare och plats. Avdraget som är 50 procent på utrustning och arbete kan göras med upp till 50 000 kr per år. Läs mer på Skatteverkets webbplats: så fungerar skattereduktionen för grön teknik.
Bor du i lägenhet? BRF eller fastighetsägare sök stödet “Ladda bilen”
För den som bor i lägenhet och vill skaffa elbil gäller det att ta kontakt med fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen och ställa frågan om laddmöjligheter finns i området. Om det inte finns parkeringar med laddning, går det att som företag eller förening att söka stödet “Ladda bilen” genom Naturvårdsverket. Det gäller för uppsättning av laddboxar och bidraget kan sökas kontinuerligt via Naturvårdsverkets webbplats: ladda bilen.
Bostadsrättförening och företag
Installera laddplatser?
Som bostadsrättsförening eller företag kan ni med fördel kontakta Energi- och klimatrådgivningen för att få hjälp att komma vidare i processen med att installera laddplatser i ert område. Det finns också mycket hjälp att få via Energirådgivningen Stockholmsregionens webbplats: fixa laddplats. En bra översikt finns även på Energimyndighetens webbplats: installera en laddstation.
Stöd att söka
Som arbetsgivare har du möjlighet att söka stöd för uppsättning av laddboxar till de anställdas parkeringsplatser eller till företagets egna elfordon. Bidraget går att söka kontinuerligt via Naturvårdsverkets webbplats: ladda bilen. Ett exempel skulle kunna vara en camping, där den som äger campingen söker Ladda bilen-stödet till personalparkeringen och parkeringen för campingens egna fordon som behövs i driften.
Naturvårdsverket kan ge stöd till publik laddning där det finns behov av flera laddstationer. Från och med 2022 lämnar du som företagare in anbud på laddstationer för att ansöka om stöd. Det finns möjlighet att få upp till 70 procent av investeringskostnaden. Men först måste Naturvårdsverket och Länsstyrelsen utreda var marknaden behöver stöd för publik laddning genom länsvisa öppna samråd. Läs mer här: Laddning för allmänheten – publik laddinfrastruktur (naturvardsverket.se)