Uppsala universitet leder ett långsiktigt samverkansprojekt där huvudmålet är att kartlägga nödvändiga åtgärder för att göra det gotländska energisystemet 100 procent förnybart.
Projektet förenar Gotlands speciella förhållanden med pågående forskning och utbildning om energiomställning och vindkraft. Det är ett interdisciplinärt projekt med forskare som har spetskompetens inom bland annat:
- Förnybar energi
- Planering och acceptans
- Energieffektivitet och lagring
- Klimatförändringar
- Transporter
Projektmål
Projektets mål är ett långsiktigt engagemang för ett nytt forskningsområde som nära förbinder Gotlands förhållanden, pågående forskning samt utbildningsinitiativ om energiövergång och vindkraft. För att nå detta mål ska projektet identifiera och utvärdera Gotlands förutsättningar, systembehov samt huvudsakliga utmaningar för denna energi- och samhällsomställning. Projektet delas in på följande sätt:
- Identifiera dagens energiproduktion och gör en uppskattning gällande potentialen för förnybarenergi.
- Identifiera dagens energianvändning och göra en uppskattning gällande potentialen för energieffektivisering.
- Identifiera systemlösningar för att balansera energiproduktion och konsumtion.
- Identifiera förändrade sociala förutsättningar.
- Tillgängliggöra forskningsresultat till det nya kandidatprogrammet i energiomställning, hållbarhet och ledarskap.
- Skapande av en interdisciplinär forskningsmiljö bestående av universitet och externa aktörer.
Gotland’s sustainable energy system transition, GoSET
Inom forskningsprojektet Gotland’s sustainable energy system transition, GoSET, finns tre delprojekt, som ämnar att sammanlänka såväl tekniska som samhälleliga utmaningar inom hållbar energiomställning, genom att närmare undersöka resurser, behov och planering. Projektet ska i sin helhet bidra till förståelsen av Gotlands hållbara energiomställning utifrån ett systemperspektiv. Vart och ett drivs av en doktorand vid Uppsala Universitet Campus Gotlands nya forskarskola inom hållbarhetsstudier, GRASS.
Tre delprojekt
Resurser ska identifiera tillgängliga resurser för förnybar energi på och omkring Gotland, med särskilt fokus på vindkraft – speciellt högdetaljerade simuleringar av vindkraftsparker och kontrollstrategier för dessa. Delprojektet drivs av Henry Korb.
Behov ska identifiera hur det nuvarande energibehovet på Gotland kan modelleras och visualiseras, samt hur scenarier för hur Gotland kan påverkas av framtidens energibehov och förslag på åtgärder som kan minska energibehovet kan tas fram. Delprojektet drivs av Lukas Dahlström.
Planering ska undersöka hur människor uppfattar, förstår och relaterar till energisystem och en hållbar energiomställning, samt hur sociala perspektiv på energifrågor kan addera till förståelsen av ett traditionellt tekniskt forskningsfält och bidra till bättre verktyg för politiker och samhällsplanerare som arbetar med detta. Delprojektet drivs av Gubb Marit Stigson.
Projektperiod
Samverkansprojektet initierades 2018 och pågår fortfarande på obestämd tid.