
Energicentrum Gotland kommer tillsammans med Gotlands elnät AB ta fram nya tariffmodeller för att skapa mer flexibilitet i elnätet för att på så sätt öka utnyttjandegrad av det befintliga elnätet. Målet är att skapa socialt och ekonomiskt rättvisa incitament för elnätskunder att styra flexibla resurser. Mest effektivt blir det om styrningen automatiskt följer summan av spotpriset och rörliga elnätstariffer, vilket bidrar till en jämnare belastning av elnätet.
Med fler flexibla hushåll och företag skapas förutsättningar för att fler ska kunna anslutas och dela på elnätskostnaderna, samt att kostnader för elnätsförluster kan hållas på en lägre nivå. Alla vinner på utveckling som stimulerar till åtgärder på rätt plats och att elnätet blir mer robust och smartare.
Energicentrum och GEAB har tilldelats ca 2,9 miljoner kr genom ERUF, Europeiska regionala utvecklingsfonden, för det gemensamma projektet.
Nio pilotföretag
Nio pilotföretag får chans att testa de i projektet framtagna tarifferna som jämförs med deras nuvarande tariffer. Den tariff som ger lägst kostnad för kunden kommer erbjudas. Privata hushåll ska också kunna delta även om projektet i första hand är riktat mot små och medelstora företag.
De som har styrbara och effektiva flexresurser bör erhålla lägst elnätsavgifter med mer skarpa nya tariffer, medan de som saknar möjlighet att styra sin effekt kan komma att få en ny men mindre skarp tariff, som kostnadsmässigt motsvarar kundens gamla tariff.
Energimarknadsinspektionen tillåter test av nya tariffer inom en treårsperiod. Det gör att de testpiloter som deltar kan nyttja de nya tarifferna direkt om de vill.
Ökad förståelse för teknik.
Projektet kommer att testas på Östra Gotland där utbyggnaden av de nya elmätarna för kvartsavläsning är installerade. Resultatet kommer att gagna hela Gotland efter det att projektet är avslutat, då målet är att tarifferna införs för hela Gotland.
Ofta är det så att kunden har sin syn på vad som behövs för deras möjligheter för styrning medan nätbolaget har en annan. Ett samverkansprojekt där Energicentrum står för kundens behov och GEAB står för nätbolagets behov kommer ge den symbios som krävs för att de nya tarifferna ska få maximalt genomslag, vilket både ger kund- och nätnytta.
I projektet kommer det även erbjudas kunskapshöjande seminarier inom laststyrning efter prissignaler. Målet är att öka förståelsen för hur företag kan styra sin effekt och hur de nya tarifferna gagnar dem.
Läs mer:

