
Energicentrum drev genom Tillväxtverket projektet ”Energiomställning för gotländska företag” mellan 2021 och 2023. Insatserna syftade till att inspirera och coacha gotländskt näringsliv i energi- omställningen, och med det skapa en ökad konkurrenskraft hos berörda företag. Stödet kom ur behovet att skapa en motståndskraftig återhämtning av ekonomin i spåren av covid-19-pandemin.
Kartläggning och vägledning av energicoach
Små och medelstora företag, SMF, erbjöds en genomgång av hela sin energianvändning och fick därefter förslag på möjliga förbättringsåtgärder utifrån sitt nuläge. Förbättringarna skulle generera både miljömässig och ekonomisk nytta.
Företagsnätverk, seminarier och regional handlingsplan
Inom projektet byggdes även ett företagsnätverk upp för att deltagande företag skulle ges tillfälle att utbyta erfarenheter med varandra. Det arrangerades seminarier med teman som belyste olika energilösningar.
I samarbete med Fossilfritt Sverige, nationellt, och Tillväxt Gotland, regionalt, var Energicentrum Gotland drivande i att etablera en regional handlingsplan för näringslivets energiomställning.
Så här såg de förväntade resultaten vid projektavslut ut:
- Förutsättningarna finns för att deltagande SMF framöver ska kunna följa upp sin energianvändning.
- 70 procent av deltagande SMF efter projektets avslut de facto arbetar med att kontinuerligt följa upp sin energianvändning.
- Företagens kunskapsnivå har höjts kring nyttan med energieffektivisering och kring hur de kan följa upp sina energieffektiviserande åtgärder.
- Företagens medvetenhet kring hur de kan utveckla sin verksamhet och affärsidé med fokus på mer hållbara lösningar har ökat, att de analyserat och i bästa fall utvecklat sin affär.
Företag påverkade av covid-19-pandemin har fått redskap för att lättare kunna ta sig igenom pandemin ekonomiskt, vilket samtidigt lett till förbättringar av deras energi- och klimatarbete.
Verktyg har tagits fram som underlättar för hur en diskussion mellan hyresgäst/hyresvärd som rör energiomställning och möjliga åtgärder, när incitamenten skiljer sig åt.
Energinätverk
Projektet har varit drivande i att etablera en regional handlingsplan för näringslivets energiomställning. Genom ett aktivt arbete via nätverksträffar och arbetsmöten samt metodik från Fossilfritt Sverige har en färdplan skapats tillsammans med företagen. Detta för att först identifiera de hinder som finns för omställningen samt en plan för genomförande framåt.
Gruppen enades kring målet att nå 70 procent utsläppsreduktion av CO2 från sina transporter till 2027, jämfört med 2010. Det ledde även till två debattartiklar publicerades på ”Hela Gotland” samt på Tillväxt Gotlands webbplats.
Kvantitativt projektmål
Projektets mål var att 70 företag skulle delta, och att över hälften att dessa sänker sin energianvändning med minst 15 procent. Huvuddelen av arbetet skulle bestå av uppsökande rådgivning, 30 platsbesök, samt aktiviteter och engagemang inom företagsnätverket.
Projektperiod
Projektet pågick 2021 till 2023.
Projektresultat
Under projekttiden genomfördes åtta seminarier, där företagare ifrån många olika branscher deltog. Det ledde till givande diskussioner mellan de deltagande företagen och bidrog även till ett ställningstagande i omställningsfrågan. Totalt deltagande; 158 individer från 72 olika företag.
Deltagande företag i projektet fick under platsbesök individuell kartläggning och förslag för åtgärder inom energiomställning. Besöken sammanställdes i individuella rapporter för varje enskilt företag.
31 företag besöktes, uppsatt mål var 30 platsbesök.
81 procent av de deltagande företagen har gjort energibesparande åtgärder som lett till en beräknad energibesparing på 168 078 kWh/år, vilket motsvarar ca 8,4 ton CO2-ekvivialenter/år för nordisk elmix.
Stöd från EU
Stödet togs ur det Operativa programmet för Nationella regionalfondsprogrammet, insatsområdet REACT-EU.
Nyhet och pressmeddelande 7 juni 2021: Medel från EU ska stötta omstart och omställning på Gotland.