
Detta var ett projekt inom Energipilot Gotland, som nu är i kontinuerlig drift på Gotland. Syftet med projektet var att se till att gotländska krogar på landsbygd och i stadsmiljö fick möjlighet att lämna in sin brukade frityrolja så att den kunde förädlas till biogas. En skön lösning för ett stort problem för krögare runt om på ön, men framförallt verkar projektet för ett mer hållbart Sverige.
Det var genom ett förslag som kom från krögarföreningen inom Tillväxt Gotland som projektet initierades. Tillväxt Gotland sökte sedan stöd hos Energimyndigheten och beviljades EU-stöd, vilket gjorde projektet möjligt. Tanken och målet med själva satsningen var att vara självförsörjande inom ett år. Finansieringen skulle då att bestå av den sålda oljan till Biogas Gotland, varpå pengar återigen kommer tillbaka till restaurangerna inom Tillväxt Gotland.
Restaurangtätt på Gotland – och volymen frityrolja ökar
År 2022 fanns det nästan 250 restauranger med utskänkningstillstånd på ön. Och i takt med att besöksnäringen ökar visar prognosen att volymen frityrolja kommande år kommer att öka.
För mindre företag, vilket det finns många av på Gotland, innebär hanteringen av oljan en kostnad och har ofta lett till alternativa lösningar.
Projektet, med kostnadsfri transport av frityroljan från restaurangerna på Gotland, är ett steg framåt i Gotlands klimatstrategi ”Tillsammans mot 2030” för en hållbarare ö, där avfall blir till ny energi.
Samordnade transporter = färre transporter
Samordnande transporter var även en viktig faktor i projektet, eftersom det bidrar till minskade transporter och färre tomlastade lastbilar på Gotlands vägar. Projektets räckvidd var hela Gotland och en av utmaningarna att komma i kontakt med samtliga utskänkningsställen på ön.
Målet: samla in 15 000 liter frityrolja
Projektet inleddes med en nulägesanalys, där det nuvarande systemet observeras genom intervjuer och möten genomfördes med krögare, grossister, transportföretag, fastländska fettåtervinnare samt Biogas Gotland. Målet var att hela 15 000 liter frityrolja skulle samlas in och bli biogas under projektåret.
För att säkerhetsställa att stå väl rustad inför en restaurangsommar som beräknades bli minst lika intensiv som föregående sommar var ambitionen att komma igång under tidig vår.
”Projektet har alla tänkbara förutsättningar till att kunna påverka Gotland positivt på ett långsiktigt plan, förutsatt att alla pusselbitar pusslas ihop på rätt sätt” sa projektledaren Simon Kanellos då.
Resultat 2024
År 2024 samlades det in 72 800 liter brukad flottyrolja från cirka 80 verksamheter. Prognosen framåt är att kunna lägga till verksamheter och samla in upp till 25 procent mer olja, vilket också sammanfaller med att Region Gotland fortsätter att följa upp hur verksamheter hanterar sin olja.
Det goda resultatet sker i hög grad genom gott samarbete mellan framför allt – Gotlands Krögarförening, Tillväxt Gotland, Gotlands Förenade Besöksnäring, Biogas Gotland, Keges, Tobbes Bud och Region Gotland.
I sammanhanget bör även betonas att flottyrolja som inte samlas in i förlängningen riskerar att innebära kostnader. Olja som hamnar i avloppet skapar problem i det regionala avloppssystemet.
Projektperiod och finansiering
Tillväxt Gotland drev projektet. Samarbetsparters var Region Gotland, Biosas Gotland, Åkericentralen Gotland, Gotlands Krögarförening, KSR Visby AB (McDonalds Visby). Projektet var en energipilot och genomfördes med stöd från Energimyndigheten och från den Europeiska regionala utvecklingsfonden. Projektperiod: 2021-11-29 till 2022-12-15.
