Preppa för kallare dagar – finns mycket att tjäna

Hösten mjukstartade på ett behagligt sätt – både avslappnande och ganska varm men nu är det hög tid att börja preppa inför vintern.

Som lite sticktokig ser jag fram emot att ta fram garn och stickor. Nu blir det sockar för hela slanten – för ni har väl inte missat Energicentrums och Hembygdsförenings stick- och virktävling med temat hållbarhet och energiomställning?!

Även med varma sockar på fötterna så är det också hög tid att rusta huset inför kallare dagar. Innan temperaturen sjunker ordentligt ser jag över listerna i fönster och dörrar och byter där det behövs. Jag kollar också att termostaterna på mina element fungerar som de ska. Att se om sitt hus och förbättra isoleringen så att värmen stannar kvar så länge som möjligt är oftast en mycket effektiv och ekonomisk bra åtgärd.

Stöd vid byte av värmesystem

Själv eldar jag med pellets i huvudbyggnaden men har en flygel som har direktverkande el och den blir dyr att värma upp under vintern när elpriset oftast är högre. I somras kom ett stöd till de som har direktverkande elvärme i sitt hus. Stödet gäller för både direktverkande elelement och om det vattenburna systemet är kopplat till en elpanna. Även en 10 år gammal och äldre luft/luftvärmepump berättigar till stöd vid byte. Vid installation av en ny luft/luftvärmepump krävs också att fastighetsägaren gör en åtgärd för varmvattnet, t ex att installera en varmvattenberedare med värmepumpsfunktion.

Jag skulle tycka det vore så härligt med en pelletskamin som ger både värme och har en viss mysfaktor men det ligger än så länge på önskelistan. Fördelen med en pelletskamin är att den sköter sig automatiskt när den är fylld med pellets och att du faktiskt just nu också kan söka stöd för köp och installation. Det kan jämföras med en braskamin som regelbundet måste matas med ved och en braskamin ger heller inte möjlighet till något stöd.



Stödet kan sökas av den som äger eller delvis äger en villa eller radhus och som bor där permanent. Har huset inget vattenburet system går det att få stöd för en sådan installation. Det är en ganska kostsam åtgärd men ger betydlig flera valmöjligheter till alternativa uppvärmningskällor t ex luftvattenvärmepump, berg- eller jordvärmepump eller en biobränslepanna som då ger värme till huset och varmvatten.


I ett hus med direktverkande el är alternativen färre, då är det luft/luftvärmepump eller pelletskamin i kombination med effektiv varmvattenberedning som gäller. Åtgärder på värmesystem ger stöd på 50 % av materialkostnader upp till 30 000 kr och kan kombineras med ROT-avdraget.

Ensamt litet blått hus, berg i bakgrunden, mörka moln.
Behöver huset isoleras eller att fönster och dörrar är i behov av att bytas går det också att söka stöd för energieffektiva alternativ. Med det nya stödet går det att få 50 % i stöd för materialet upp till 30 000 kr, sedan går det också att använda ROT-avdraget för arbetskostnaderna. Men först måste åtgärder på värmesystemet göras innan eller samtidigt som isoleringsåtgärderna.

 
Bidrag för energieffektivisering av småhus söks via Boverket, sedan är det Länsstyrelsen som handlägger ansökan. Har du några funderingar angående stödet kontakta gärna mig som energi- och klimatrådgivare eller gå in och läs mera på vår eller Boverkets webbplats.

Lyckat till! /Anna

Energicentrum logotyp svart stående

Kontakt

Anna Bäckstäde, energi- och klimatrådgivare
anna.backstade@gotland.se
0498-26 91 76

Mer läsning

Aktiviteter i september

 

Annas krönika i april: “Vingliga ekipage – ett starkt och glatt vårtecken”

 

Annas krönika i maj: “Planera semestern på ett klimatsmart sätt”

 

Annas krönika i juni: “Väder, väder, väder”