Månadens ord: fossilfri
Biogas, el från vattenkraft och vindkraft och diesel som tillverkas av vegetabiliska oljor och animaliskt fett räknas som fossilfri. De ökar inte halten av koldioxid i atmosfären.
De fossila bränslena kommer från kol, olja och gas, allt som tas upp från jordskorpan. De ökar halten av koldioxid i atmosfären, vilket påskyndar den globala uppvärmningen.
Men förnybart då? Och klimatneutralt?
När det talas om ”förnybar energi” menas solkraft, vindkraft, vattenkraft och bioenergi. Den kan inte ta slut, utan förnyas ständigt vilket är positivt. När något är ”klimatneutralt” betyder det att något inte har en påverkan på klimatet, att det inte ger upphov till ökade utsläpp av växthusgaser.
Bioenergi avger koldioxid vid förbränning, men koldioxiden kommer inte från jordskorpan utan växterna har tagit upp den från luften och sedan avges exakt samma mängd när den bränns.
Tre vanliga växthusgaser
Koldioxid, metan och lustgas är tre vanliga växthusgaser och de påskyndar den globala uppvärmningen. Vi behöver minska utsläppen av växthusgaser för att bromsa den globala uppvärmningen.
Fossilfria drivmedel?
Det många olika förkortningar att hålla reda på när det gäller fossilfria drivmedel. Här har vi listat några:
- HVO är en biodiesel som tillverkas av fettrika råvaror. Den kan blandas med fossil diesel.
- RME är en biodiesel som tillverkas av rapsolja och metanol.
- ED95 består till 95 procent av metanol och är ett fossilfritt bränsle för tunga fordon.
- LBG är flytande (liqufied) biogas som tillverkas av avfall och som främst används i tunga fordon som kör långt.
- CBG, komprimerad biogas, har liknande klimategenskaper som LBG, men används främst i lättare fordon.
Lär dig mer:
Parisavtalet är ett globalt klimatavtal som trädde i kraft 2016. Kärnan i avtalet är att begränsa den globala uppvärmningen genom att minska utsläppen av växthusgaser. Parisavtalet (naturvardsverket.se)
Agenda 2030 och de globala målen togs fram av ledare för hela världen år 2015. Målen ska hjälpa oss till en social, ekonomisk och ekologisk hållbar utveckling. Vi ska alla nå målen till år 2030. Globala målen – Läs om Globala målen – 17 mål för hållbar utveckling (globalamalen.se)