Har du koll på din julbelysning?

Hej hopp snart är det jul! Tiden går fort och nu börjar många sätta upp sin julbelysning, även jag. Jag gillar julstjärnor och har nästan en i varje fönster. Julbelysning höjer verkligen stämningen nu när det är som mörkast. Förra vintern när våra elpriser sköt i höjden tvekade många inför att sätta upp sin julbelysning. Om belysningen blir kostsam eller inte beror på vilken ljuskälla som används. Själv bytte jag för några år sedan så nu har alla mina stjärnor och julbelysning LED-lampor, vilket känns bra.

LED-ljus väldigt energieffektiv

Nu har det gått mer än tio år sedan tillverkning av glödlampor förbjöds inom EU. Glödljus uppfanns i slutet av 1800-talet och har sedan dess spridit ljus och värme i våra hem. Tyvärr blir bara fem procent av den energi som glödlampan använder ljus, resten blir värme. Det gör glödlampan väldigt ineffektiv. Därför har glödlampan under ett antal år fasats ut och ersatts med andra ljuskällor. Där är LED-tekniken en av de effektivaste och dessutom innehåller den inte kvicksilver.

LED-ljus finns nu i väldigt många varianter, allt från små lysdioder till stora strålkastare. Tekniken går att få i många olika färger och former men det bästa är att de drar otroligt lite el. Att använda en julgransbelysning med LED-ljus drar betydligt mindre el än en gammal ljusslinga med glödljus.

En julgransbelysning med LED-teknik på 2-4 W som är igång från första advent till tjugondagknut drar ca 2,5 till 5 kWh, vilket förra året gav en kostnad på ca 8 till 16 kr. Det kan jämföras med att duscha 5-10 minuter vilket gör av med lika många kWh. Även om varje ljusslinga drar lite el så kan många slingor, ljusstakar och julstjärnor ge en betydande elanvändning. Med en timer som stänger av belysningen under dagtid så kan kostnaden och elanvändningen nästan halveras.

Har du fortfarande en julgransbelysning med glödljus så blir läget ett annat, då kan belysningen dra mer än tio gånger så mycket, upp till 60 kWh, vilket blir nästan 200 kr. Ett tips för att slippa köpa en helt ny slinga är att byta ut glödlamporna mot LED-ljus, då går elanvändningen ner ca 90 %.

 

Välj rätt ljusflöde

Kom ihåg att välja rätt ljusflöde för din belysning. Ljusflödet mäts i lumen, det är ett mått på hur starkt ljus lampan avger. En 60 W glödlampa hade 700-800 lumen. Vilket behov ska lampan uppfylla, är det mysbelysning eller arbetsbelysning? För mys- eller julbelysning kan det räcka med 100 lumen.

 

Jag önska dig en ljus och fin första advent!

 

 

Energicentrum logotyp svart stående

Kontakt

Anna Bäckstäde 
energi- och klimatrådgivare
anna.backstade@gotland.se
0498-26 91 76

Mer läsning

Läs mer om projektet