”Gå ifrån storskalig energiproduktion till mer småskalig”

Magnus Jennerholm efterlyser planering, samverkan och rejäla insatser från var och en för att hitta vägar till ett robust elnät utan kärnkraft. Han är Energicentrums tekniska projektledare som snabbt rör sig mellan system- och detaljfrågor. Och däremellan surfar han. Inte helt oväntat är förhoppningarna inför 2022: mycket vind och bra vågor!

Vilken är din roll på Energicentrum? Vad bidrar du med?
– Jag är teknisk projektledare, och bidrar med övergripande teknisk kunskap, främst för att ge en systemöversyn, men även i detaljfrågor. I våras lyckades vi få igenom en ansökan genom EUs regionalfond (REACT). Tack vare det projektet har vi kunnat anställa ytterligare en person till Energicentrum, Richard, för att ge energirådgivning specifikt åt företag. Energicentrum är i en uppstartsfas, därför har en del av mitt arbete också varit att skriva nya ansökningar för att skapa fler projekt.

Vad kan det mer handla om?
– Jag deltar i vårt arbete kring energigemenskaper, dels genom att hålla oss uppdaterade vad som händer inom forskningen och på andra projekt i Sverige men framförallt med att stötta projekt på Gotland för att dessa ska kunna kopieras till fler områden på ön, och även i andra delar av Sverige.

– En del av mitt arbete består också i att göra en framtidsspaning för flexibilitets- och lagerlösningar och försöka främja att det bildas startups runt detta på Gotland. För att främja etableringen av förnyelsebar energi lägger vi även en karta för områden för möjliga solparker. Olika arbetsuppgifter går ofta in i varandra eftersom allt kopplas ihop på något sätt. Energisystemet påverkar så mycket och ibland kan det vara svårt att göra en tydlig avgränsning.

Vilken är den vanligaste frågan du får i ditt jobb?
– Det är så många olika frågor som kommer när det handlar om energi, så svårt att säga vilken som är den vanligaste. Men när det gäller rådgivning handlar det oftast om värmepumpar eller solceller.

Vad gjorde du innan du började arbeta på Energicentrum?
– Under 1,5 år jobbade jag på Region Gotland inom ett projekt som drevs av Energimyndigheten för att ge rådgivning till företag. Innan dess var jag under tio år egenföretagare inom underhåll av kraftledningsgator på fastlandet. Jag och min bror startade firma direkt efter min examen ifrån civilingenjörsprogrammet inom energisystem.

Vad inom energiomställningen engagerar dig allra mest? Och varför?
– Omställningen till mer förnyelsebar energiproduktion. Hur det ska gå till utan att tappa balansen i nätet. Frågar du någon som arbetar med kärnkraft säger de att det är omöjligt att dubbla elanvändning och fortfarande ha ett robust elnät utan mer kärnkraft. Men genom planering och samverkan och utnyttjande av resurserna på rätt sätt kanske det finns en väg framåt, utan kärnkraften. Men då krävs en rejäl insats från alla, inte bara ifrån energibranschen utan från politiskt håll och från varje enskild medborgare. Att gå ifrån storskalig energiproduktion till en mer småskalig, där medborgare lokalt får kontroll över sin egen energiförsörjning, är en viktig byggsten för att lyckas framåt.

– Varför det engagerar mig? För att jag tror att det är kärnan till att lyckas nå miljömålen på lång sikt.

Drömyrke som barn?
– Forskare.

Vad gör du helst på fritiden?
– Jag gillar friluftsliv. Vandra, kajakpaddling, långfärdskridskor och så är jag besatt av vindsurfing. Musik är också en stor hobby.

Var hämtar du energi från, vad inspireras du av?
– Av att få utöva mina fritidsaktiviteter, men framförallt av att få vara med familjen.

Favoritplats, smultronställen på Gotland?
– Det finns så många, men Sigsarve och sträckan mellan Skalasand och Sudersand är fin.

Dold talang, något få vet om dig?
– Jag kan vicka på öronen.

Bästa energispartips?
– Den kilowattimmen som inte behöver användas är den bästa kilowattimmen, och följ upp energianvändningen för att bekräfta att allt fungerar som det ska.

Förhoppningar inför 2022?
– Mycket vind och bra vågor!

 

Ett sätt att gå ifrån storskalig energiproduktion till mer småskalig är att göra det möjligt att bilda så kallade energigemenskaper. I den här webbnyheten berättar Magnus om hur energigemenskaper fungerar och vilka möjligheter som finns i dagsläget: Ett steg närmare energigemenskaper på Gotland.

”Gå ifrån storskalig energiproduktion till mer småskalig”

Kontakta Magnus!

Magnus Jennerholm, teknisk projektledare
magnus.jennerholm@gotland.se
 

Relaterat innehåll

Rapport: Energigemenskap Gotland – Hur kan regelverken utvecklas för en snabbare omställning? (PDF)

Webbnyhet 15 december 2021: Ett steg närmare energigemenskaper på Gotland