”Extra viktigt med samåkning i år”

I år infaller Samåkningsdagen fredag den 28 oktober. Vi firar den med att lyfta fram Sudrets Hockeyklubb, som skapar lagkänsla och gör en insats för miljön genom att just samåka. Tränaren Peter Lindström berättar om hur satsningen utvecklats och ger råd.

Sudrets Hockeyklubb har sedan flera år haft en rutin där spelarna turats om att ha hand om och köra en minibuss. De har plockat upp varandra enligt en given rutt i Visby, för att sedan styra söderut. Se film om klubbens samåkning (2 min.)

– Samåkningen har sedan vi spelade in filmen utvecklats till att vi i Sudrets Hockeyklubb nu har köpt en minibuss och så har vi ytterligare en buss från vår huvudsponsor. Klubben står för drivmedel till båda bussarna, så att inte spelarna behöver betala. Det är för övrigt den enda ersättning våra spelare har, berättar Peter.

I filmen pratar du om att samåkning bidrar till att ”skapa lagkänsla” och ”social samvaro”. Kan du utveckla?

– Ja, när det gäller sammanhållningen så får du cirka två timmar extra per kväll när du sitter i bussen och pratar med varandra och det gör att spelarna lär känna varandra bättre, jämfört med att bara åka två och två i egna bilar, konstaterar Peter och fortsätter:

– För oss är det extra viktigt med samåkningen i år, ur flera aspekter: för miljön, med tanke på de höga bränslepriserna och för att det är många nya i laget. Som lag får vi extra tid tillsammans i bussarna och lär känna varandra bättre, det är mycket värdefullt.

Vilka råd vill du ge till den klubb eller det lag som också vill ta tag i detta, att börja med samåkning?

– Köp en bra begagnad minibuss och lägg tid på att sälja in idén om samåkningens alla fördelar, både till aktiva och till föräldrar. Punkta fördelarna – från miljöperspektivet, till det sociala och hur det sparar både tid och pengar för alla. Har föreningen ekonomi så tycker jag att man kan stå för bränslekostnaderna.

Mer om Sudrets hockeys verksamhet hittar du på Sudrets HCs webbplats.

Om Samåkningsdagen 

International ridesharing day, Samåkningsdagen, firas varje år över hela världen en fredag i oktober. I Sverige drivs initiativet av den ideella rörelsen Skjutsgruppen.

Mer om samåkning och olika samåkningsinitiativ

Poddavsnitt: Mobilitet och samverkan

App ska hjälpa gotlänningar att bli bättre på samåkning. I Uppsala universitet Campus Gotlands podd “Det tredje örat” kan du höra mer om initiativet och lära dig mer om hållbar mobilitet.

Gotland skjuts och samåkning till, från & på ön

Facebookgrupp med Gotlandsfokus.

Samåkning Ljugarn

Facebookgrupp.

Samåkning med Skjutsgruppen

Facebookgrupp, för hela Sverige.