
Carl Brundin
”När världen behöver en ny elnätstariff – ring Carl”
Som ung ville Carl bli Stålmannen och rädda världen. Men manteln byttes mot en våtdräkt och kosan styrdes mot vindsurfingens ö, Gotland. Efter universitetsstudier inom ekologi och Energiteknik, och lärarjobb på Campus Gotland inom energiomställning, seglade han hösten 2023 in hos oss på Energicentrum. Här återuppstod tanken om att rädda världen – den här gången med en ny elnätstariff.
Vilken är din roll på Energicentrum?
– Som projektkoordinator för projektet Tariff 1.0 och 2.0 har jag med min kollega Magnus, samt GEAB, Plexigrid och Ngenic, tagit fram ett banbrytande system för styrning av flexibilitet. Systemet ser till att balans upprätthålls på elnätet genom smarta prissignaler baserade på hur kapaciteten lokalt ser ut i varje stund.
Smarta elnätstariffer kanske låter som en detalj, men de är faktiskt smått revolutionerande eftersom det inte längre riskerar att bli skadligt med flexibilitet för de lokala elnäten när abonnenter följer spotpriset – och nätpriset! Resultatet? Alla får incitament att agera flexibelt och bidra till ett mer hållbart elnät. Det i sin tur möjliggör att efterfrågan på variabel förnybar energi i världen ökar.
Det kan också leda till stora kostnadsbesparingar. Istället för att bygga ut lokalnäten för upp till 500 miljarder kronor fram till 2045, kan vi i många fall använda digitalisering och flexibilitetslösningar hos elnätsabonnenterna.
Vad bidrar du med?
– Meningen med mitt liv är att rädda världen, vilket jag försöker med utifrån örnperspektivet. Jag blir lycklig både när jag får bättre koll på situationen (helheten), och av att upptäcka samt förmedla vilka pusselbitar som är viktigast i omställningen till social- och ekologisk balans. Energisystemet är mitt fokusområde, där jag gör mina främsta insatser.
Det är bra att förstå att vi människor bär på en negativ potential, att kunna skada ekosystem – alldeles oavsett vilket energisystem vi har. Utan en framtidstro om en ansvarstagande mänsklighet, är det mest väsentligt hur mycket energi som förfogas över. Historien talar för detta – att inte ge människan tillgång till för mycket energi. Men utifrån ett evolutionärt perspektiv finns det hopp. För egen del tror jag på en blandning av dessa, där jag även tror att människan kan lära sig ta ansvar.
Naturligtvis anser jag att örnperspektivet och rötterna i ekologin är mycket viktigt i energiomställningen. Därför tycker jag också att jag hamnat helt rätt hos Energicentrum, där vi arbetar för en kunskapsbaserad energiomställning.
Jag blir glad över att arbetet med nättariffen potentiellt kan få så storskaliga positiva ringar på vattnet, världen över till och med. Samtidigt ser jag ett enormt kunskapsglapp om vad som krävs för hållbarhet. I allmänhetens ögon räcker det med att fokusera på koldioxid, medan utifrån mitt ”örnperspektiv” ser jag hellre att fokus är på satsningar som minimerar föroreningar och exploatering av jordens natur. Jag tycker att vi är för dåliga på att se hur naturen faktiskt mår sämre och sämre, och att det är extremt problematiskt just nu.
Vad har du gjort tidigare?
– Född i Uppsala och uppvuxen i Umeå. Kom till Gotland som 19-åring 1999 för att plugga på Högskolan på Gotland. Det blev studier i ekologi och sedan även energiteknik, inklusive mycket annat. Efter examensarbetet 2018 jobbade jag en kort tid hos Waila, där vi sökte och fick stöd för biokolforskning. Kort därefter fick jag jobb som universitetsadjunkt på Uppsala universitet, Campus Gotland, på avdelningen Vindenergi. Här jobbade jag med deras distansutbildningar i vindkraft och hållbar energiomställning. Det var fyra oerhört roliga och intressanta år, med fokus på kunskapslyft och en fortsatt möjlighet att vaka över utvecklingen – örnperspektivet. På ett sätt hade jag gärna fortsatt med utbildning. Samtidigt har det varit frustrerande att se att omställningen går både för långsamt och i fel riktning. Som väl är – På Energicentrum får jag en chans att både utbilda och påverka direkt!
Vad inom energiomställningen engagerar dig allra mest, och varför?
– Flödande energikällor som vind- och solenergi har eller har potentialen att ha ett väldigt lågt ekologiskt fotavtryck. Detta i kontrast till långsamt uppbyggda lager av energi. Att utvinna energi från sådana källor kräver en massiv exploatering av naturen. Samtidigt som sagt som människan redan tagit alldeles för mycket. En omställning till flödande energikällor engagerar mig därför mycket. Det finns dock ännu mycket arbete kvar med att byta ut material för att förhindra miljöförorening och -exploatering.
Drömyrke som barn?
– Jag ville bli Stålmannen, och rädda världen!
Vad gör du helst på fritiden?
– Förutom att läsa och nörda mig ner i allt möjligt har jag en familj med två härliga barn och nästan alla i min större familj bor numera på Gotland. Jag har även en segelbåt, som dock behöver mer kärlek och omtanke. Största passionen är numera familjen, och mormor- och morfars gård där vi har två russ och två shettisar. För egen del ägnar jag gärna mer tid åt tennis och vindsurfing. Det senaste är något som både jag och min kollega Magnus har gemensamt!
Vad ger dig energi? Vad inspireras du av?
– Familjen, naturens skönhet och lugn, musik, vindsurfing, min far, Howard Dryden, Walter Jehne, Elaine Ingham, Nate Hagens,Roy Casagranda, Johan Rockström, Raoul Peck, Liv Boeree, Daniel Schmachtenberger, Positiva Pengar.
Favoritplats? Smultronställen på Gotland?
– Som seglare och vindsurfare har jag fått se mycket vackert, men på senare tid föredrar jag närhet till Visby där jag bor, och då hamnar Själsö hamn med fiskkiosken högt på den listan. Jag springer också gärna till jobbet och badar vid Kallbadhuset.
Dold talang? Något få vet om dig?
– *viskning*: jag är den riktiga stålmannen!
Bästa energispartips?
– Skaffa värmepump, natriumjonbatterier och bli en flexibel elabonnent. Sänk huvudsäkringen. Spring istället för att cykla. Köp lokalproducerat och begagnat.
Gotland har mycket att bjuda på, njut av det!