Äntligen går det åt rätt håll

Vi blir fler och fler gotlänningar som äntligen har börjat ställa bilen till förmån för cykel och gång och andra hållbara mobilitetslösningar. Jag blir lika glad varje gång jag ser någon som kommer cyklande på lådcykel med barn i. Ännu en bilresa som inte behöver göras, tänker jag.

Att ställa bilen vid korta resor ger så många fördelar. För egen del känner jag att det är en skön känsla att få röra på mig, lufta lungor och ben innan arbetsdagen börjar. Sedan känns det även bra i hjärtat att veta att jag inte släpper ut någon koldioxid, bidrar till trängsel, buller, eller att det virvlar upp några partiklar, så kallade PM10, som är skadliga att andas in.

För någon vecka sedan sänktes hastigheten i hela Visby från 50 kilometer i timmen till 40. Bra tycker jag. Vi får bättre luft och med lägre bilhastigheter blir det både tryggare och säkrare att gå och cykla – för såväl barn som vuxna. Nu finns det ännu större fördelar med att välja cykeln.

15-minutersstaden

Det finns ett ganska nytt begrepp som kalas 15-minutersstaden, kanske har du hört det någon gång? Det innebär att all service, såsom arbete, skola, handel och vård ska finnas inom ett avstånd som kan nås med gång eller cykel på max 15 minuter. Visby är redan en 15-minutersstad, här når vi det basala vi behöver inom en kvart utan att ta bilen. Utmaningen är att börja nyttja vår fina stad på det viset. Vilka bilresor kan du byta ut mot gång eller cykel? Ja, det gäller även dig som inte bor i Visby – utan till exempel jobbar eller går i skola inne i stan.

Själv bor jag på landet och samåker in till Visbys utkant, därifrån tar jag cykeln till min arbetsplats på Energicentrum nere i hamnen. Min arbetsgivare har köpt in en tjänste-elcykel som jag och mina kolleger använder när möten är en bit bort.

Vi på Energicentrum har även gått med i kampanjen Cykelvänligast som Cykelfrämjandet jobbar med. Cykelvänligast ger oss tips och inspiration för att främja cykelpendling till och från arbetet och cykling under arbetsdagen. Inspirerande!

Hur bra är din arbetsgivare på att främja cykling? Har ni bra möjligheter att parkera cykeln? Finns det enklare verktyg och pump om du behöver fixa med din cykel? Finns det tjänstecyklar, cykelhjälm och reflexväst att låna under arbetsdagen? Om inte, prata ihop er på arbetsplatsen och gå med i Cykelvänligast! Det kostar inget och vi på Energicentrum kan hjälpa er att jobba med dessa cykelfrämjande frågor.

På landsbygden läggs Mobilitetspusslet

Vi på Energicentrum har också tagit fram en metod som vi kallar Mobilitetspusslet. Den riktar sig till alla som bor på landsbygden och inte kan gå eller cykla till jobbet eller till annan service.

Mobilitetspusslet-metoden kan användas av en sockengrupp, ett utvecklingsbolag, byalag eller likande. Tanken är att en sockengrupp hittar alternativ till att alla sitter i varsin egen bil och pendlar till arbetet eller annan service. Hör av er till oss på Energicentrum så berättar vi mer.

Hoppas att vi ses, med cykelhjälmen på!

/Anna B

Energicentrum Gotland är ett av Sveriges 14 regionala energikontor, helägt av Region Gotland. Texten är även publicerad i Gotlands Gratistidning.

Energicentrum logotyp svart stående

Kontakt

Anna Bäckstäde, energi- och klimatrådgivare
anna.backstade@gotland.se
0498-26 91 76

Mer läsning

Cykelvänligast

Här kan du läsa om Cykelfrämjandets kampanj.

Metoden Mobilitetspusslet

– hållbar mobilitet på landsbygden.

Annas krönika i januari: ”Nytt år – nya råd?”
Annas krönika i februari: ”Simsalabim! Finns det någon trollformel för att bryta bilnormen?”
Annas krönika i mars: ”Tryggare tillsammans med mer egenproduktion på vår soliga ö”
Annas krönika i april: ”Vingliga ekipage – ett starkt och glatt vårtecken”
 
Annas krönika i maj: ”Planera semestern på ett klimatsmart sätt”