Studio: Gotland ställer om

Ingen kan göra allt – men alla kan göra något! Gittan Frejhagen, initiativtagare till Gretas Gamlingar och Patrick Dahl, verksamhetsledare på Energicentrum Gotland, introducerar den energi- och klimatkampanj som lanserades på Gotland 29 januari i år. 

Avsnitt 1: Varför en energi- och klimatkampanj?

Ur avsnittet:

9:20 Gittan Frejhagen från Hamra berättar om det handfasta formatet med Klimatsamtal i Burgsvik.

12:10 Ulf Berg från Stånga berättar om hur han hamnade på Gotland, hur han och många andra entusiaster inom Gretas Gamlingar aktiverar sig, och om hur han och hans fru ändrade sina matvanor. Resultatet? Hälsosammare, billigare och bättre för klimatet. “Äter gör du varje dag”, betonar Ulf och eftersom det är han som står för matlagningen ser han hur det är möjligt att göra stora förändringar med små insatser.

23:30 Gröna Stolen med Eva Nypelius från Lokrume, ordförande i regionstyrelsen i Region Gotland. Ett samtal mellan Patrick Dahl och Eva Nypelius – reflektioner kring klimatavtryck och livsstil. Alla som tar plats i Gröna Stolen har gjort testet Klimatkontot för att se sin klimatpåverkan. Hon svarar även på frågan “Hur ser du på Gotlands möjligheter att gå före i energiomställningen?”

 

Avsnitt 2: tema Mobilitet

Hur kan vi utveckla hållbart resande och hållbara transporter på Gotland?

Ur avsnittet:

5:00 Emelie Waktel, trafikplanerare på Region Gotland, berättar om begreppet mobilitet och om projektet “Mobilitetspusslet” som startats upp på Gotland. Två pilotsocknar, Roma och Gothem, ska visa vägen för hållbart resande på ön.

21:00 Lara Brokmeier, tredjeårsstudent på Uppsala universitet Campus Gotland, visar ett digitalt verktyg som kan visualisera energiomställningen, i Sverige och lokalt på Gotland, i realtid. Hur ser siffrorna ut inom området transporter? Till verktyget: Panorama

24:00 Elflyget kommer till Gotland – blir det en “buss med vingar”?

26:30 Klimatsmart semester – hur reser vi hållbart?  Till verktyget: Klimatberäkna semestern

27:50 Gröna Stolen med Peter Lindvall, regiondirektör för Region Gotland. Ett samtal mellan Gittan Frejhagen och Peter Lindvall – reflektioner kring klimatavtryck, livsstil och om hur vi kan förändra våra vanor och beteenden. Alla som tar plats i Gröna Stolen har gjort testet Klimatkontot för att se sin klimatpåverkan.

Avsnitt 3: tema Maten vi äter

Vilka klimateffekter har det vi äter? Hur kan våra matvanor bli mer klimatsmarta? Visste du att vi slänger var femte matkasse – hur kan vi minska matsvinnet?

Ur avsnittet:

07:45 Lara Brokmeier, tredjeårsstudent på Uppsala universitet Campus Gotland, visar ett digitalt verktyg som kan visualisera energiomställningen i Sverige och lokalt på Gotland i realtid. Hur ser det ut inom jordbrukssektorn? Till verktyget: Panorama

10:40 Gittan Frejhagen, Gretas Gamlingar, bjuder på handfasta råd när det gäller mat och klimat.

12:00 Patrick Dahl, Energicentrum Gotland, tipsar om Mat- och klimatlistan som SLU, Sveriges lantbruksuniversitet tagit fram. Ladda ner listan(PDF)

13:15 Jakob Ringbom, krögare och författare från Hamra, ger bland annat sina tankar kring närodlat, ekologiskt, vegetariskt och ursprunget för kött och fisk. Han och hans fru har nu drivit krog på södra Gotland i tio år – och mycket har hänt under den tiden.

25:00 Gröna Stolen med Meit Fohlin, regionråd från Eskelhem. Ett samtal mellan Patrick Dahl och Meit Fohlin – reflektioner kring klimatavtryck och livsstil innan och under pandemin, och om drivkrafter i omställningen. Alla som tar plats i Gröna Stolen har gjort testet Klimatkontot för att se sin klimatpåverkan. Hon svarar även på frågan “Hur ser du på Gotlands möjligheter att gå före i energiomställningen?”

 

Avsnitt 4: tema Textilier

Ur avsnittet:

03:10 Ann-Charlotte André, Studieförbundet Vuxenskolan på Gotland, om återbruk, om att skapa en hållbar garderob och om hur vi får våra kläder att hålla längre – vad är viktigt att tänka på? Och vad är det egentligen med textiler som påverkar klimatet så negativt?

13:50 Gröna Bordet med Anders Flanking, landshövding i Gotlands län. Ett samtal mellan honom och Gittan Frejhagen – reflektioner kring klimatavtryck och livsstil, om drivkrafter i omställningen, om Gotlands förutsättningar och om hur vi skapar förändringsvilja. Alla som tar plats i Gröna Stolen/står vid Gröna Bordet har gjort testet Klimatkontot för att se sin klimatpåverkan.

Sätt dig själv i Gröna Stolen!

Testa din klimatpåverkan. Fyll i Klimatkontot och se ditt personliga klimatavtryck baserat på din livsstil. Klimatkontot har tagits fram av IVL Svenska Miljöinstitutet. Test: Klimatkontot

Studio: Gotland ställer om

Frågor eller funderingar?

Kontakta Patrick Dahl, verksamhetsledare Energicentrum Gotland, patrick.dahl@gotland.se, 070-498 37 36.  

Relaterat innehåll

Kampanjsida för “Gotland ställer om”

Energicentrum är c/o kampanjen under tre år.

Webbnyhet 29 januari 2022: Nu lanseras initiativet “Gotland ställer om”

Hur kan du bidra till en grönare ö?

Läs mer på Energicentrums Gör skillnad-sidor.