Nu lanseras initiativet ”Gotland ställer om”

2040 är Gotland klimatneutralt och resan dit gör vi tillsammans. Vår ö har unika förutsättningar, och vi är redan en bit på väg. För att nå slutdestinationen behöver vi bli fler som lär oss mer om energi- och klimatomställningen. Därför lanseras nu initiativet ”Gotland ställer om”!

– Det märks att det bubblar av energi för de här frågorna på Gotland. Vi vill ta vara på den kraften och hoppas att satsningen kan tydliggöra vad som faktiskt pågår, och varför. Fler ska kunna känna delaktighet och få insikt om möjliga actions som bidrar till förändring, säger Energicentrums verksamhetsledare Patrick Dahl.

Egen symbol och kommunikationspaket

Initiativet ”Gotland ställer om” kommer att pågå under tre år och ramas in av en egen symbol, logotyp och en ljudlogotyp. För den aktör som engagerar sig genom att bidra med kunskapshöjande aktiviteter inom energi- och klimat finns ett kommunikationspaket att ladda ner via kampanjsidan. Där kommer det även gå att hitta olika aktiviteter och initiativ, och i Materialbanken samlas befintligt material kring energi- och klimatfrågor att ta del av.

Större genomslag tillsammans – alla kan bidra

Förra året bildades lite spontant en arbetsgrupp kring en gemensam bild av en folkbildande kampanj inom energi- och klimatområdet. I gruppen finns representanter från Gotlands Bildningsförbund, Studieförbundet Vuxenskolan, Gretas Gamlingar, Uppsala Universitet Campus Gotland, Fenomenalen, Energicentrum Gotland och Länsstyrelsen i Gotlands län.

“Mycket vi-känsla att ta vara på”

– Styrkan ligger i just detta, att många bidrar utifrån sitt perspektiv. Eftersom omställningen berör oss alla är det här ”allas” symbol. Och det finns redan så mycket vi-känsla att ta vara på här. Se bara på Spara vatten-kampanjen och det stora lokala drivet ute i socknarna i samband med fiberutbyggnaden, säger Sophie Sölveborn, kommunikationsstrateg på Energicentrum Gotland.

Det är kommunikationsbyrån Knak Agency som tagit fram symbolen, de handgjorda illustrationerna och övrigt grafiskt manér. Finansiärer är Länsstyrelsen i Gotlands län och Energicentrum Gotland – en del av Region Gotland.

På energicentrum.gotland.se/gotland-staller-om finns kampanjens hemvist. Kika in där – och håll utkik efter Gotland ställer om-aktiviteter och initiativ som dyker upp runtom på vår ö framöver!

Videospelare
 
Nu lanseras initiativet ”Gotland ställer om”

Vill du veta mer, kontakta:

Energicentrum Gotlands verksamhetsledare Patrick Dahl, e-post Patrick.Dahl@gotland.se eller Sophie Sölveborn, kommunikationsstrateg, e-post Sophie.Solveborn@gotland.se.