”Räck upp handen – och sprid sen budskapet”

Att vara delaktig i ett större sammanhang och kunna inspirera andra var främst det som motiverade honom att söka till Energicentrums medborgarstol. Men blev det som han tänkt sig? Här berättar Henrik Brining om året som gått.

Först den obligatoriska sportfrågan: hur känns det att resa sig ur medborgarstolen?

– Det känns bra och roligt att få lämna över stafettpinnen till nästa medborgare. Jag hoppas på någon med andra erfarenheter och synvinklar än de jag bidragit med.

Vad var det som motiverade dig att söka till stolen förra våren?

– Att få vara delaktig i ett större sammanhang och med det förhoppningsvis inspirera andra kändes spännande och ansvarsfullt. Även om jag inte tycker att gjort någon skillnad i det stora hela så tycker jag att det är viktigt att engagera sig på det sätt man kan. Det är jag skyldig mina barn och deras barn.

Som den ambassadör du är: vilka är de tre starkaste argumenten för att ansöka?

– Vill du göra MER för klimatet än du gör idag men inte vet vad – ansök för att medverka i omställningen! Det är väldigt lärorikt också, jag har lyssnat på många intressanta föreläsare både från lokal ort och utomlands. Det var tre, eller hur..?

Vad tycker du själv att du har kunnat bidra med till styrgruppen under året? Några insikter uppdraget gett?

– Främst har det handlat om att vara med och sprida budskapet om Energicentrum och deras uppdrag, till exempel i sociala medier och i de olika kretsar jag befinner mig. Många har undrat vad jag gör på Energicentrum och då har jag svarat “ingen aning, men jag berättar gärna om vad Energicentrum gör!”.

– I fikarummet ger jag mig gärna in i diskussioner som till exempel handlar om att “vindkraftverken är smutsigare än allt annat” och att “det luktar prutt när en biogasbil kör förbi”. En insikt jag fått är hur trögt de politiska hjulen kan snurra ibland. Energiomställningen är på vissa områden bakbunden av lagar och regler.

Är det något i din arbetsvardag som du haft nytta av i det här sammanhanget?

– Egentligen inte, medborgarstolen har ingen direkt koppling till byggbranschen som jag verkar i. Jag har dock efterfrågat en långsiktig tidplan eller ”roadmap” för att nå målen 2040. Den är på gång.

Några råd till den som tar plats i stolen efter dig?

– Det tog en stund att förstå rollen fullt ut. För mig handlar den till stor del om att ifrågasätta sådant som är obegripligt. Att räcka upp handen och fråga: “Vad fasen är egentligen en regulatorisk sandlåda*? Så, räck upp handen OCH sprid sen budskapet till fler!

Slutligen, är det något speciellt du vill se hända inom energiomställningen på Gotland framöver?

– Oj, här kan jag rabbla hur många häftiga projekt som helst. Jag ser till exempel fram emot den första energigemenskapen, den kommer att bana väg för många andra. Sen skulle jag också vilja se någon typ av barometer som mäter att omställningen sker. Något visuellt för oss gotlänningar, hur ligger vi till egentligen?

Stort Tack för ditt engagemang under året, Henrik! Det har varit ett sant nöje att ha med dig i styrgruppen! / Team Energicentrum

 

* Fotnot: På Gotland, som är en utpekad pilot-region för energiomställningen i Sverige, skulle det behöva bildas ”regulatoriska sandlådor” där vissa regelverk tillåts sättas åt sidan för att kunna testa nya lösningar, exempelvis för att kunna bilda en energigemenskap. Läs mer i vår webbnyhet: Energigemenskaper på Gotland? – ny rapport visar hinder och möjligheter.

”Räck upp handen – och sprid sen budskapet”

Vill du veta mer om medborgarstolen?

 

Relaterat innehåll

Webbnyhet 5 mars 2022: Ansök till Energicentrums medborgarstol