Elflyg buss och åskådare på landningsbana på flygplats

Premiär för elflyg på Gotland

Oktober inleddes med att vi välkomnade ytterligare en del av framtiden till Gotland. Elflyg, med den ökade tillgänglighet och de steg mot hållbart resande som det står för, ligger helt i linje med den vision vi har för framtiden för det gotländska samhället.

– Dagen innebar en möjlighet att ta emot ett eldrivet plan som kommit över havet till Gotland, samtidigt som vi också samlade intresserat näringsliv till kreativa diskussioner kring möjligheterna som skapas. Det känns grymt inspirerande, konstaterar Energicentrums verksamhetsledare Patrick Dahl.

Deltagarna kunde ta sig till Visby flygplats med en flygbuss som körs på världens första trådlösa elväg för bussar och tunga lastbilar, vilket möjliggjorts genom demonstrationsprojektet Smartroad Gotland.

Navet i havet

Nu planerar flygbolaget BRA, Braathens Regional Airlines, för elflygslinjer från Visby till fastlandet från 2026. Planen kommer initialt ha 19 platser. Och laddstolparna är redan på plats på Visby flygplats.

”Klimatsmart buss med vingar”

Det var Eva Nypelius (C), regionstyrelsens ordförande, som invigde den nya infrastrukturen på flygplatsen tillsammans med GEABs marknadschef Oskar Lindehejd. Och hon uttryckte sig i samband med det, den första oktober, så här:

– I dag har vi tagit ett viktigt steg i omställningen till hållbar energi. Vi har uppmärksammat att det första elflyget landat på Visby flygplats och invigt laddstolpar till elflyg på flygplatsen. Elflyget har stora innovativa möjligheter framåt för att göra flyget fossilfritt och här vill vi att Gotland ska vara med i framkant för att etablera linjetrafik när tekniken finns på plats. Det skulle kunna bli vår framtida klimatsmarta buss med vingar.

Seminarium: När tar vi elflyget till Almedalen?

Energicentrum Gotland arbetar aktivt med hållbar mobilitet och arrangerade den sjunde juli i år, tillsammans med Region Gotland, ett Almedalsseminarium om just möjligheterna kring elflyg.

– Vi hoppades få öns första elflygsbesök redan under Almedalsveckan i samband med seminariet, men fick nu istället tillfälle att välkomna planet hit en strålande och blåsig dag i oktober, säger Patrick Dahl och fortsätter:

– Elflyget kombinerar så mycket av det vi vill uppnå på Gotland i fråga om smarta energilösningar, ökad tillgänglighet för det gotländska samhället och hållbart resande till och från Gotland. En fantastiskt rolig dag för Gotland och som blivit ett startskott för fortsatt arbete mot reguljär elflygstrafik 2026.

Mer från premiärturen och invigningen

Region Gotlands webbplats: Invigning och firande av elflyg på Gotland 

P4 Gotland: Första elflyget har landat på Visby flygplats

Artikel av
Sophie Sölveborn
På gotland.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder cookies.