Ekonomin för förnybar el, möjligheten att få tillstånd till nya vindkraftverk och att få tillgång till distributionsnät för den producerade elen är avgörande för utbyggnaden. För att möjliggöra större utbyggnad av vindkraften behöver Gotland också förstärka sin elanslutning mot fastlandet. Den nya kabeln planeras att vara på plats 2031.
Region Gotland har tagit fram en målsättning för utbyggnaden av vindkraften på Gotland. Där ska vi ha en årsproduktion i storleksordningen 2,5 TWh el på land och inom Gotlands havsområden. Det kommer innebära cirka 200 nya vindkraftverk om medelstorleken ökar till 3 MW. Om vi ska nå dit behövs förstärkning av elnäten.
2024 producerar vindkraften på Gotland cirka 0,5 TWh per år, vilket är hälften av Gotlands totala elanvändning.
Här kan du se kartor för planerade och möjliga nya havsbaserade vindkraftverk i Sverige och specifikt kring Gotland Energiutvinning i havsplanerna (energimyndigheten.se)
De utpekade områdena är en vägledning att överväga i arbetet med nya havsplaner. Det betyder inte att alla områden kommer nyttjas för vindkraft.
När det gäller frågan om vindkraft slutligen byggs eller inte så vilar beslutet på lagstadgade processer med underlag från myndigheter. All havsbaserad vindkraft som i nuläget är planerad, förutom en park, sker utanför Gotlands territoriella gräns vilket då blir nationella beslut.
Ta del av de fyra kunskapsmodulerna på vindkraftskurs.se eller titta på inspelade webbinarier i efterhand!
Kursupplägg Vindkraftskurs.se
Modul 1: Vindkraftens förutsättningar.
Modul 2: Miljöpåverkan.
Modul 3: Prövning och tillstånd av vindkraftsanläggningar.
Modul 4: Idébank och lokal nytta.
Syftet med kursen är att öka kunskapen om vindkraft och specifikt om frågeställningar som är aktuella vid tillståndsärenden. Du väljer själv när, och i vilken takt, du vill genomföra momenten. Samtliga delar av kursen är avgiftsfria.
Under fliken webbinarier hittar du även flera inspelade kunskapsseminarier.
Det är Vindenergi Campus Gotland, Institutionen för geovetenskaper, Uppsala universitet som ligger bakom webbplatsen och projektet är finansierat av Energimyndigheten.
Klicka på länken för att komma till vindkraftskurs.se.