Skip to content
Menu
Menu

Mobilitet

 
 

För klimatets skull behöver vi ställa om  sättet vi tar oss fram på. 

Mobilitet handlar om att göra smarta och hållbara val i vardagen. Ett smart och hållbart val kan innebära att välja färdmedel efter tillfälle och behov. Ditt behov kan variera från dag till dag – därför bör även val av färdmedel variera. Av rutin och vana väljer vi samma typ av färdmedel utan att reflektera. Fundera över vilka förändringar du kan göra! 

Vad är mobilitet?

’Mobilitet’ är ett samlingsbegrepp inom samhälls- och transportplanering för hur människors behov får styra hur det planeras och byggs för att underlätta vår vardag. Begreppet ersätter inte ’transporter’ och ’resande’ som traditionellt använts för förflyttning av människor och gods. Begreppet mobilitet går däremot att använda bredare och ger nya lösningar och perspektiv på hur människor kan förflytta sig utifrån samhällets behov av omställning. Oavsett förutsättningar handlar mobilitet om att göra smarta, hållbara val i vardagen. Det kan vara att välja färdmedel efter tillfälle och behov. Människors behov varierar från dag till dag, alltså borde även färdmedlet göra det. Men ofta väljer vi samma transportmedel utan att reflektera, av rutin och vana. Samhället behöver planeras och byggas så att det blir lätt att göra rätt.

Transportera dig smart – så gör du

Bilen och våra vägtransporter behövs och kommer alltid att behövas. Det vi måste göra är att transportera oss smartare. Vilka val av transportmedel vi gör har betydelse, inget bidrag är för litet. Det är både stora och små beslut som ska göras dagligen. 

Här kommer några tips:

Fossilfria transporter

Ny kunskaps- och samarbetsplattform för fossilfria transporter lanserad.  För att accelerera omställningen till fossilfria transporter utvecklades drivmedla.se, en plats där oberoende fakta, data och guidelines har samlats på ett och samma ställe.  Plattformen är till för dig som vill hitta ny kunskap, bli inspirerad av andra eller hitta aktörer att samarbeta med frågor kring fossilfria transporter. Drivmedla.se är öppen för alla och ska främja samarbete, ge underlag för investeringar och strategisk vägledning. 

Här hittar du bland annat information om befintlig infrastruktur och den kommande planerade etableringen för fossilfria drivmedel. Tex kan alla aktörer som vill sätta upp laddstolpar få en överblick var behoven finns, stöd i prognostisering av marknad och se tillgänglig mark. Plattformen innehåller också statistik, kartor och prognoser både på nationell och lokal nivå. 

Här finns också massor av inspiration, guidelines och fakta för underlag och beslut. Vi hoppas att det kan hjälpa dig i ditt arbete med att ställa om till fossilfria transporter! 

Elfordon

Att köra på el ger stora förbättringar i närmiljön med avseende på buller och utsläpp. En ren elbil släpper inte ut avgaser i närmiljön och förorenar därför inte den lokala luftkvalitén. Även partiklar från inbromsning och däck minskar då inbromsning främst sker med regenerering av bomsenergin till batterierna. Bäst positiva effekter får elbilen om den körs på grön el, det vill säga el som kommer från sol-, vind- och vattenkraft. Här kan du läsa mer om elfordon på Gotland

Att äga elbil

Den som skaffar en elbil får snabbt lära sig att planera sin körning. Hur långt bilen kan köras styrs av flera faktorer. Räckvidden minskar om det är kallt ute, om värme eller kyla behöver användas i kupén, om bilen körs med snabb acceleration, hög hastighet och om topografin är kuperad. Däremot är elbilen otroligt effektiv med en verkningsgrad på över 90 procent, vilket gör att varje mil kan köras på 1-2 kWh, jämfört med en bensinbil som kräver 7 kWh.

Skaffa laddplats

Bästa laddplatsen för en elbil är på bilens ordinarie parkeringsplats. Laddning hemma och under natten är bekvämt och enkelt. Bilen kan laddas med hushållsel i ett jordat utomhusuttag (230 V och 10A). Anslutningen bör alltid kontrolleras av elektriker för att säkerställa att kablar och kontakter klarar av en hög belastning under längre tid. En normalladdning tar åtta till tolv timmar.

En säker och snabb laddning fås genom installation av väggmonterad laddbox eller fristående laddstolpe. För den typen av installationer finns skattereduktionen Grön Teknik.

Läs mer om installation av laddstation på miljöbil.se

Gasfordon

En gasbil kan alltid köras på både fordonsgas och bensin. Finns det ingen gasmack i närheten går det att köra på bensin. Om gasen tar slut i tanken går motorn automatiskt över på bensindrift, vilket föraren endast märker via en lampa på instrumentpanelen. 

Många som inte testat en gasbil är oroliga för att räckvidden ska försämras jämfört med en bensinbil, vilket inte stämmer på nyare bilar. På Gotland har vi en fordonsgas som är tillverkad till 100 procent av biogas, läs mer om biogas.

Cykel

Tipsa din arbetsgivare om Cykelvänligast, en kampanj för arbetsplatser med syfte att underlätta för medarbetarna att ta cykeln till och från jobbet.

Region Gotland har tagit fram Cykelplan Visby:

Så sköter du din cykel

Genom att ge din cykel lite omvårdnad och kärlek får den längre livslängd och bli dessutom säkrare i trafiken. Vi har tagit fram en checklista:

  • Tvätta cykeln med ljummet vatten och en mjuk borste. Undvik skarpa avfettningsmedel! Såpa eller diskmedel fungerar bra om du behöver ett rengöringsmedel.
  • Kontrollera att belysning och reflexer är hela och rena.
  • Kontrollera bromsar.
  • Dra åt skruvar, muttrar till hjul, styre och skärmar.
  • Rengör kedjan. Tips! Använd en tandborste och borsta av med, då kommer du åt. Torka av med en trasa. Sen kan du olja in kedjan och se till att den är lagom spänd, det ska gå att dra den max 1 cm upp eller ner.
  • Däcken. Är mönstret på däcken ok? Ett slitet däck ger dåligt väggrepp. Fyll på med luft i däcken. Med för lite luft blir din cykel trögtrampad och du får lättare punktering. Kontrollera ekrarna, lösa ekrar ska spännas eller bytas, annars finns risken att hjulet blir skevt.
  • Om bromsarna tar dåligt, växlarna hoppar eller om hjulet är skevt – lämna in för service.
 

Kollektivtrafik

Bussen är ett bra alternativ på Gotland när du vill ta dig från punkt A till B. Planera din resa och köp biljett här.

Har du busskort och cykel? Det finns möjlighet att hyra parkeringsplats för din cykel i det låsta cykelgaraget vid Visby Busstation, läs mer på Region Gotlands webbplats.

Samåkning

Många som bor på Gotlands landsbygd har svårt att klara sig utan egen bil, det är ofta för långt att cykla eller att ta sig till närmaste busshållplats. Ett alternativ för att minska sitt bilåkande är att samåka med grannar och vänner längs vägen. Det finns olika samåkningsgrupper att gå med i, till exempel Skjutsgruppen som är en ideell samåkningsrörelse. Det finns också lokala samåkningsgrupper på Facebook, hör efter i ditt närområde om det finns något där du bor.

Fördjupning mobilitet

Miljöfordon

Är en miljöbilsportal som drivs av miljöförvaltningarna i Stockholm, Göteborg och Malmö. Här går det att läsa om miljöklassade personbilar, miljöbränslen, regler och förmåner för miljöbilar och mycket mer, gå in och sök om din favorit bil finns i gas-eller el-version.

Utsläppsrätt

Här går att räkna ut hur mycket koldioxid ditt bensin- eller dieselfordon släpper ut jämfört med biogas.

Gröna mobilister

Här går att räkna ut hur mycket koldioxid ditt bensin- eller dieselfordon släpper ut jämfört med biogas.

2030-sekretariatet

Vill göra verklighet av målet att Sveriges transportsektor ska ha minskat sin klimatpåverkan med 70%, jämfört med 2010. Gör omvärldsanalyser, skapar prognoser och driver politiker och företag i en hållbarriktining. En samlad kraft för aktörer från offentlig och privat sektor.

Green Charge

Arbetar för samverkan och kunskapsbyggande hos företag, kommuner och offentliga aktörer för att underlätta och stötta omställningen till eldrivna fordon och ett fossilfritt samhälle.

Byt bränsle

Få koll på om din bil kan köras på förnybart drivmedel. En tjänst framtagen av Stockholms Stad som fungerar för samtliga svenskregistrerade personbilar och lätta transportfordon upp till 3,5ton. Kolla din bil nu!

Energicentrum Gotland
Skeppsbron 
24
621 57 VISBY
Telefon / 0498-26 90 00
Energi- och klimatrådgivningen / 0498-26 33 99
Mejla oss / energicentrum@gotland.se

Nyheter

Skriv upp dig och få senaste nytt om Energicentrums verksamhet och vad som händer inom energiomställningen på ön, direkt i din inkorg. Nyhetsmejlet kommer ut varannan vecka.

Energicentrum är en del av Region Gotland.
Besök gotland.se