Funderar du på att skaffa en ellastcykel?
Fler och fler upptäcker både hur roligt och praktiskt det är med resor med ellastcykel. Elstödet gör att du orkar mer, och kan därför ersätta en hel del resor med bil. Men det är en ganska stor investering, så det kan vara bra att tänka till kring vilka behov just din ellastcykel ska uppfylla.
Här finns tips och råd samlade till dig som ska skaffa ny eller begagnad ellastcykel. De flesta av tipsen funkar även för vanliga cyklar och elcyklar.
Börja med att skiva ner dina behov för funktion och räckvidd. Hur långa är dina dagliga och tillfälliga resor? Vad ska transporteras, hur mycket lastutrymme och lastvikt behöver du? Är ni flera som ska dela på cykeln? Med en bild över dina/era behov blir det lättare att se vilken modell som kan passa.
Ta reda på garantitid och möjlighet till reservdelar eller köp av nytt batteri. På vissa modeller kan delar bytas, andra kan vara svåra att laga. Batteriet ska vara CE-märkt.
Tänk på att räckvidden minskar om batteriet är kallt. Kolla upp möjligheterna för att parkera inomhus eller i cykelgarage där du bor och mät bredden på dörrar och grindar. Bor du i hyres- eller bostadsrätt, fråga var ellastcyklar kan parkeras.
Skaffa en ordentlig och lång kedja eller vajer för fastlåsning vid föremål som byglar eller stolpar för ändamålet. Komplettera med ett eller flera bygellås som är svåra att klippa upp.
Måla eller dekorera lådan så blir lådcykeln mindre stöldbegärlig och får dessutom en individuell karaktär.
Kedjan på en ellastcykel utsätts för stora krafter, oljar du kedjan en gång i månaden minskar det totala slitaget på växlar och kedja. Investera i en bra kedjeolja, till exempel till motorsågar, som klarar vinterförhållanden. Kontrollera så den inte innehåller miljöskadlig teflon.
Ska barn färdas i lastutrymmet ska det finnas möjlighet till sits med nackskydd, bälte och störtbåge om cykeln välter.
Relaterat innehåll
Skaffa ellastcykel – checklista Hela Sverige laddar.
Ladda ner hela checklistan (PDF)