Vindkraftens roll i Sveriges elsystem är under förändring. På bara några år har vindkraften gått från att vara en marginell energikälla i vårt elsystem till att leverera en betydande andel av vår elektricitet. Den havsbaserade vindkraften kommer att spela en viktig roll i både energiomställningen och i den pågående elektrifieringen.
Vindkraften i Sverige producerade 33 TWh el under 2022, vilket motsvarar ungefär 19 procent av Sveriges totala elproduktion. Den starka utvecklingen väntas fortsätta de närmaste åren. Enligt Energimyndighetens senaste kortsiktiga prognos kommer vindkraftens årliga elproduktion öka till 50 TWh till år 2025. Bedömningen är att vindkraft, på land och till havs, kommer att utgöra den största delen av den nya elproduktion som krävs för elektrifieringen av samhället.
Även på Gotland planeras det en utökad vindkraft, både på land och ute till havs. Avgörande för utbyggnaden av vindkraften på Gotlands är tillstånd av myndigheter och att få tillgång till distributionsnät för den producerade elen. För att möjliggöra större utbyggnad av vindkraften behöver Gotland också förstärka sin elanslutning mot fastlandet. Den nya kabeln planeras att vara på plats 2031.
Gotland har högst solinstrålning i landet och lämpar sig utmärkt för produktion av solel. Tack vare nya regler juli 2022 är det möjligt att sälja mer solel än vad som köps in ifrån ditt elhandelsbolag. Detta gör att det inte är lika viktigt att göra en exakt beräkning av storleken för din solanläggning.
En energigemenskap innebär att en grupp individer eller lokalsamhällen samarbetar för att producera och använda energi på ett gemensamt och hållbart sätt. Genom lokal äganderätt och deltagardrivna initiativ strävar energigemenskaper ofta efter att främja förnybara energikällor, så som en solcellspark, och minska beroendet av centraliserade energisystem
Läs mer:
Bioenergi är ett helt förnybart bränsle som framställs genom rötning av organiskt material, till exempel matrester, gödsel och odlade grödor. Bioenergi består till största delen av metan.
I dag är bioenergi den största förnybara energikällan i Sverige om vi ser till slutlig energianvändning. Den kan användas för värmeproduktion och elproduktion men används främst som fordonsbränsle.