Det finns flera sätt för bostadsrättsföreningar att energieffektivisera och därmed få lägre energikostnader. Läs mer om hur ni kan göra.
Energieffektivisera
Det finns flera sätt för bostadsrättsföreningar att energieffektivisera och därmed få lägre energikostnader. Ni kan påverka den el som nyttjas i era gemensamma utrymmen så som tvättstugor, belysning i trapphus och utomhus, pumpar i värmesystemet eller ventilationsfläktar. Det går att göra stora besparingar genom att styra utrustningen så att den bara används när den behövs. Har utrusningen gjort sitt? Då kan ni byta ut till nya, mer energieffektiva, alternativ. På Naturskyddsföreningens webbplats Top Ten Sverige listas dessa.
På Energicentrum erbjuder vi bostadsrättsföreningar rådgivning, vi kommer ut till er på plats och går tillsammans igenom era lokaler. Välkommen att kontakta oss!
Installera laddplatser och hitta mobilitetslösningar
Laddplatser
Antalet eldrivna fordon ökar och så gör efterfrågan på möjlighet till laddning. Allt fler bostadsrättsföreningar installerar laddplatser. Att installera laddobxar behöver inte vara så dyrt. Enklast och billigast är en laddbox på väggen i ett garage. Innan er förening påbörjar arbetet med att installera laddplatser, kolla med ert nätbolag att det finns tillräckligt med ledig effekt i fastigheten och/eller i området. Som bostadsrättsförening finns det stöd att söka för installation av laddplatser i föreningen.
Mobilitetstips
Det kan också vara värt att fundera över andra mobilitetsalternativ.
- En bil- och eller cykelpool i föreningen kan vara till stor glädje och nytta för era boende. Det kan också bidra till att ni blir en attraktivare och mer populär förening på bostadsmarknaden.
- Skapa en portal för samåkning. Smidigt och framförallt ett bra klimatsmart initiativ – nytta för er och klimatet!
Installera solceller
Inspireras av solcellsambassadörerna
Gotland lämpar sig utmärkt för produktion av solel, eftersom vi har högst solinstrålning i landet. Läs om solenergi på Gotland och om öns solcellsambassadörer.
Delning av solel mellan huskroppar
Sedan årsskiftet 2021/22 finns det regler som innebär att el kan få delas mellan olika huskroppar inom en fastighet – till exempel en bostadsrättsförening. Installeras solceller på ett av flera tak inom en förening kan hela föreningen nu få ta del av sol-elen.
Värmesystem
Energianvändningen i flerbostadshus ser olika ut beroende på byggnad och flera faktorer påverkar så som byggnadsår, typ av konstruktion och hur medvetna de boende är.
En normal temperatur i varje lägenhet bör ligga på 21 grader och något lägre i sovrummen. En tumregel är att varje grad som ökas eller minskas medför ca 5% ökning eller minskning i energianvändning. Tänk på att det är viktigt att med et väl injusterat värmesystem – bör göras regelbundet var 10-15 år.
Aktuella värmesystem för bostadsrättsföreningar
- Värmepumpar
- Pelletseldning
- Solvärme
- Fjärrvärme
Läs mer:
Individuell mätning och debitering, IMD
Regeringen beslutade i november 2019 om en ändring i förordningen om energimätning i byggnader, och Boverket fattade 2020 beslut om tillämpningsföreskrifter till förordningen. Närmare bestämt innebär ändringen nya krav på att installera mätare som mäter och debiterar uppvärmning och tappvarmvatten på lägenhetsnivå i flerbostadshus, så kallad individuell mätning och debitering, IMD. IMD är en metod för att minska energibehovet för uppvärmning, genom sänkt innetemperatur och minskad användning av tappvarmvatten.