Samåkning ger mer skratt och fler fina samtal

För snart tre år sedan flyttade Lisa Häggstam med familj från Stockholm till Väskinde, som ligger drygt en mil norr om Visby. Med en bil, flera cyklar och en hel del samåkning löser familjen sin vardagslogistik.

– Det är enkelt att leva ett bilfritt liv i Stockholm, men vi insåg snabbt att det underlättar att ha bil när man är lantis här på Gotland. Vi klarar oss bra med en bil, vi gillar att cykla. Men vissa dagar är det klurigt att ta cykeln till jobbet. Väder och vind, i kombination med hämtningar och lämningar av barn och olika arbetstider som ska hållas ställer till det, berättar Lisa.

För att få ihop logistiken har samåkning till och från jobbet blivit en del av lösningen. Lisa upptäckte ganska snart att hon hade turen att ha flera kolleger på Region Gotland som bor inom någon kilometers avstånd ifrån henne.

– Jag frågar ganska ofta om jag får samåka med dem. Det kanske kan kännas obekvämt eller konstigt första gången man frågar, men jag tänker att det handlar om en vana. Det värsta som kan hända är ju att man får ett nej.

Hon ser flera vinster med att samåka. Förutom de självklara, att det är billigare och bättre för miljön att resa ihop, så lyfter Lisa fram det sociala: 

– För mig är samåkningen en bra start, eller avslutning, på arbetsdagen. Många gånger har vi haft fina samtal under resan som antagligen inte ägt rum om vi inte suttit ostörda tillsammans i en bil. Det känns såklart också bra för miljösamvetet att vi bidrar till att en bil färre trängs på Visbys gator, säger hon och tillägger:

– Men jag brukar swisha en slant för bensinen när jag åker med någon, det är ändå samåkning och inte snålåkning vi sysslar med.

 

”Lifehack” för barnfamiljer

Med två barn, aktiviteter och hobbies så blir det en hel del turer i olika riktningar utanför kontorstid.

– Samåkning på fritiden är ju för övrigt lite av ett ”lifehack” för barnfamiljer. Att samordna skjutsningar av barnen till och från aktiviteter eller kalas sparar ju inte bara in på mängden bilar som rullar, utan ger också lite extra tid till annat än bilkörning. Ja, för den som slipper köra ena vändan åtminstone, resonerar Lisa.

Med fler i baksätet blir bilresorna roligare också.

– Och min erfarenhet är att barn tycker att det är mycket roligare att åka med kompisar än att bara ha sällskap av sina trista och trötta föräldrar. Det blir mer skratt i bilen med fler barn!

Samåker du?

Vilka har du omkring dig som du skulle kunna samåka med? Fundera på det. Nedan har vi samlat länkar till olika samåkningsinitiativ. Eller samåker du redan? Hör av dig till oss på Energicentrum och berätta! Mejla en rad till energicentrum@gotland.se.

Om Samåkningsdagen, International ridesharing day

Fredag den 18 oktober infaller Samåkningsdagen, International ridesharing day. Den firas varje år över hela världen en fredag i oktober.

I Sverige drivs temadagen av den ideella rörelsen Skjutsgruppen.

Energicentrum logotyp svart stående

Kontakt

Anna Bäckstäde, energi-och klimatrådgivare
telefon 0498 26 91 76 
e-post anna.backsstade@gotland.se

Mer om samåkning och olika samåkningsinitiativ

Pendla tillsammans – över hela Sverige

Skjutsgruppens sida.

Gotland skjuts och samåkning till, från & på ön

Facebookgrupp med Gotlandsfokus.

Samåkning Ljugarn

Facebookgrupp.

Samåkning med Skjutsgruppen

Facebookgrupp, för hela Sverige.

Sudrets Hockeyklubb samåker

Se en kort film och läs om hur deras samåkning fungerar.