Regeringen avslutade gotlandsuppdraget utan dialog med regionen

Energimyndighetens särskilda gotlandsuppdrag har avslutats av regeringen, utan dialog med Region Gotland. Nu skriver regionledningen ett brev till energiministern där man kräver att få veta vad som hände och hur regeringen har resonerat i frågan.

Energimyndigheten fick i uppdrag av den föregående regeringen att möjliggöra för Gotland att bli en pilot för ett hållbart energisystem, enligt målen för energisystemet i Sverige år 2040. Det gemensamma uppdraget med Energimyndigheten avslutas nu, innan det gått i mål, skriver Region Gotland.

Läs hela nyheten och skrivelsen på Region Gotlands webbplats.

Energicentrum Gotlands verksamhetschef Patrick Dahl:

– Vår ö har goda förutsättningar för förnybar energiförsörjning genom god tillgång till sol, vind och bioenergi. Här finns engagerad befolkning, dedikerat närings- och föreningsliv och ett universitet med fokus på energiomställningen. Gotland är fortsatt en fantastisk plats att driva omställning, test och forskning på. 

Energicentrum logotyp svart stående

www.energicentrum.gotland.se

Vi är ett av Sveriges 15 energikontor, helägda av Region Gotland och erbjuder kostnadsfri och opartisk rådgivning samt fria aktiviteter med fokus på öns energiomställning.

Relaterad information

Pressmeddelande och webbnyhet från Region Gotland 17 mars 2023:  “Regeringen avslutade gotlandsuppdraget utan dialog med regionen”

Helagotland.se 17 mars 2023: “Upprörda känslor: Energipilot “begravdes i tysthet”

SVT Nyheter Öst 17 mars 2023: “Gotlandsuppdraget avslutat av regeringen – upprörd stämning hos regionen”

Helagotland.se 18 mars 2023: “Skilda åsikter om energipilotens nytta”

P4 Gotland 20 mars 2023: Energipiloten läggs ner: “Gotland tänker göra det här ändå”

P4 Gotland 26 april 2023 (2 minuter): Energicentrum Gotland: “Ska man få hantera ett uppdrag så slarvigt?”