Projektets syfte är att se till att Gotländska krogar på landsbygd och i stadsmiljö får möjlighet att lämna in sin brukade frityrolja så att den kan förädlas till biogas. En skön lösning till ett stort problem för krögare runt om på ön, men framförallt verkar projektet för ett mer hållbart Sverige.
Projektet initierades genom ett förslag som kom från krögarföreningen inom Tillväxt Gotland. Sedan har Tillväxt Gotland ansökt hos Energimyndigheten och beviljats EU-stöd för att göra projektet möjligt. Tanken och målet med själva satsningen är att den vara självförsörjande inom ett år. Finansieringen kommer då att bestå av den sålda oljan till Biogas Gotland, varpå pengar återigen kommer tillbaka till restaurangerna inom Tillväxt Gotland.
Restaurangtätt på Gotland – och volymen frityrolja ökar
På Gotland finns det idag, 2022, nästan 250 restauranger med utskänkningstillstånd. Och i takt med att besöksnäringen ökar visar prognosen att volymen frityrolja kommande år kommer att öka.
För mindre företag, vilket det finns många av på Gotland, innebär i dag oljan en kostnad som lett till alternativa lösningar. Projektet, som avser att lösa kostnadsfri transport av frityroljan från restaurangerna på Gotland, är ett steg i Gotlands klimatstrategi ”Tillsammans mot 2030” för en hållbarare ö, där avfall blir till ny energi.
Samordnade transporter = färre transporter
Samordnande transporter är även en viktig faktor i projektet, eftersom det kommer att bidra till minskade transporter och färre tomlastade lastbilar på Gotlands vägar. Projektets räckvidd är i nuläget hela Gotland och en av utmaningarna är att komma i kontakt med samtliga utskänkningsställen på ön.
Målet: samla in 15 000 liter frityrolja
Projektet inleds med en nulägesanalys, där det nuvarande systemet observeras genom intervjuer och möten genomförs med krögare, grossister, transportföretag, fastländska fettåtervinnare samt Biogas Gotland. Alternativen till hur projektet ska sjösättas är flera, och styrgruppen inom projektet kommer att ha en stor inverkan på hur det tar form. Målet är att hela 15 000 liter frityrolja ska samlas in och bli biogas under projektåret.
För att säkerhetsställa att stå väl rustad inför en restaurangsommar som beräknas bli minst lika intensiv som föregående sommar är ambitionen att komma igång under tidig vår.
– Projektet har alla tänkbara förutsättningar till att kunna påverka Gotland positivt på ett långsiktigt plan, förutsatt att alla pusselbitar pusslas ihop på rätt sätt, säger projektledaren Simon Kanellos.
Projektperiod och finansiering
Tillväxt Gotland driver projektet. Samarbetsparters är Region Gotland, Biosas Gotland, Åkericentralen Gotland, Gotlands Krögarförening, KSR Visby AB (McDonalds Visby). Projektet är en energipilot och genomförs med stöd från Energimyndigheten och från den Europeiska regionala utvecklingsfonden. Det pågår från 2021-11-29 till 2022-12-15.