Nytt år och nya möjligheter!

”Varför välja”, är ett av våra vanligaste uttryck hemma hos oss. Vi säger det alltid med glimten i ögat och med en innebörd av att inte vilja välja mellan flera saker vi vill göra. Oftast är det tiden eller pengar som begränsar just dessa val. 

Sedan har vi ju de där valen som vi inte vill göra eller de som är lite jobbiga – även om vi vet att vi behöver göra dessa val. Ofta är det just dessa val som kräver lite från oss och som vi gärna väntar med till sist. 

 Superkombon
Förra våren började en ny epok i mitt arbetsliv. Jag började arbeta som Energi- och klimatrådgivare på Energicentrum. Vårt kontor är beläget på Skeppsbron nära hamnen. Själv bor jag rätt centralt i den södra delen av Visby. Det här innebär att jag inte kan motivera alternativet att ta bilen till jobbet en vanlig dag. Det innebär också att jag behöver välja att gå eller cykla i ”ur och skur”.

Jag skulle ju ljuga om jag sa att det inte är de soliga och ljumma dagarna jag uppskattar mest, men helt ärligt känns det riktigt gott att välja cykeln framför bilen. Det tar inte så mycket längre tid, jag får motion, jag slösar inte drivmedel, jag sparar pengar OCH jag gör gott för miljön. Bästa superkombon med andra ord! 

 När det gäller val kring energieffektivisering och förändring av beteenden, är mitt bästa tips att börja med det som känns enkelt för just DIG. Det enkla är ofta det bästa receptet för att våga och orka välja en mer hållbar förändring.
Som ett bekant exempel kan stora nyårslöften om viktnedgång, sparande eller andra beteendeförändringar kännas så stora att löftena inte håller mer än några dagar. Just för att förändringen blir för jobbig att orka fortsätta eller slutföra.

Apropå spännande val

Den 23 januari lanserade vi på Energicentrum en ny insats för Gotländsk landsbygd; SOCKENEFFEKT. Insatsens syfte är att skapa precis det den heter. EFFEKT inom Gotlands socknar. De flesta minns nog ett eller flera tillfällen där socknen gått samman och arbetat tillsammans för goda ting. Fiberutbyggnaden är ett bra exempel på en sådan kraft som samlat och enat bygden kring en gemensam uppgift och mål.

Rött ladugårdstak med solpaneler installerade.

Nu hoppas vi kunna inspirera till att skapa gemensam kraft på nytt. Den här gången i energins tecken. Vi är många som gjort aktiva val redan idag. Solceller, elbilar och styrning av våra elektriska prylar är inte längre ovanligt i våra hem. Sakta men säkert gör vi våra val som leder oss mot ett fossilfritt och ett mer hållbart samhälle.

Vi på Energicentrum vill hjälpa till på den resan genom att väcka intresse, sprida kunskap, skapa engagemang och handlingskraft.

Jag hoppas att vi ses i din socken framöver.

Hälsningar Therese.

Energicentrum logotyp svart stående

Kontakt

Therese Wilhelmsson
Projektledare
therese.wilhelmsson@gotland.se
0498-26 95 74

Mer läsning

Läs mer om Sockeneffekt