Energieffektivisera mera!

 I Sverige har vi som mål att uppnå 50 procent effektivare energianvändning till 2030, jämfört med 2005 års nivå. Det är alltså inte bara förnybar energi som vi behöver fokusera på utan också hur vi kan effektivisera energianvändningen. Kanske inte jättespännande för en del men det är viktigt för att minska vårt framtida energibehov och det finns stor potential!
 

 Jag skulle till och med vilja påstå att det är en av de viktigaste sakerna som vi alla kan göra. Kan vi minska vår energianvändning både hemma och i verksamheter så sparar vi inte bara på jordens resurser, vi sparar även en slant i plånboken. Något som fick samtalet kring energieffektivisering att ta fart var när energipriserna blev otroligt mycket högre än vad vi var vana vid under 2022. 

Jag kan förstå att egenproduktion av el som till exempel genom solceller är mer fascinerande. Jag tycker själv det är väldigt intressant att plocka fram telefonen och starta appen för att spana in hur solens energi omvandlas till el i vårt hus, det är väldigt direkt och konkret. Jag tycker också att det är intressant hur vår 5-åriga son håller utkik efter solceller när vi åker på utflykt runt om på ön med familjen. 

– Där blir det el pappa, säger han. Då ler jag och håller med. Det kanske säger något om kommande generationer, en ökad medvetenhet kring energi och hur vi använder den. Jag hoppas det iallafall.

Likt solceller och egenproduktion av el kan energieffektivisering också vara väldigt direkt och konkret, men det kan ta lite längre tid där resultat blir mer märkbart på lång sikt. Det kan handla om tilläggsisolering, fönsterbyte med mera. 

Ny app som visar din elförbrukning

Därför tror jag att en visualisering av sin energianvändning kan vara till stor nytta för att öka intresset och skapa förståelse. Det märkte jag inte minst på mig själv när jag fick möjlighet att koppla upp den nya elmätaren, som snart alla på Gotland kommer att ha installerad, till en programvara som kan visualisera elmätaren.  

Jag kan nu med tio sekunders intervall få information i min telefon om hur mycket el som jag använder hemma i huset. Det blev ju jättespännande. Jag kan tända lampor och sätta på maskiner och nästan direkt se hur mycket el som används. Jag kunde till exempel se att vår gamla lysrörsarmatur i tvättstugan drog 100 Watt, för att inte tala om badrummet där det satt 9 st 50 watts spotlights som ville ha sin beskärda del för att kunna lysa…

Det gjorde att jag gick runt hemma i huset och skrev ner saker som kunde förbättras, jag jagade så kallade “energitjuvar”. Det resulterade sedan i en lista som jag i tur och ordning betade av. Vissa saker märktes direkt, som till exempel belysning. Andra saker som justering av värmekurvan på värmepumpen tog lite längre tid. Här gäller det att ha tålamod och även förståelse från familjen. Jag började steg för steg sänka värmekurvan för att se hur långt jag kunde gå men ändå bibehålla komforten.

 Här är det viktigt att vänta ett dygn till nästa justering så att värmesystemet hinner anpassa sig. Jag fick definitivt höra från familjen när jag hade gått för långt, men i slutändan resulterade det i att det fanns energi att spara där med. 

Ditt beteende är viktigt

I dag finns det en rad olika tekniska hjälpmedel för energieffektivisering och visualisering som har blivit mycket lättare att förstå och använda. Nu går nästintill alla nya värmepumpar att koppla upp mot smarta lösningar som kan styras efter behov. Men energieffektivisering är inte bara smarta lösningar, teknik och isolering. Här är även beteendet en viktig del. Vi som människor kan lätt fastna i gamla rutiner och vanor som är lite svåra att ta sig ur.

Om vi börjar i rätt ände med att se över våra hus och verksamheter, gör energisparande åtgärder samt ser över vårt eget beteendemönster så har vi förhoppningsvis minskat vår energianvändning. Om vi då har varit nyfikna på att investera i solceller har troligtvis storleksbehovet på anläggningen minskat utifrån det ursprungliga behovet och då även investeringskostnaden. 

Genom att energieffektivisera vår energianvändning kan samhället inte bara minska sin energianvändning utan även minska behovet av ny elproduktion och utbyggnad av vårt elnät.  Tillsammans ska vi väl ändå lyckas uppnå 50 procent effektivare energianvändning, eller hur?   

// Richard Glifberg, Energicoach

 
Energicentrum logotyp svart stående

Kontakta Energicoachen

Richard Glifberg
Energicoach
070-447 77 68
richard.glifberg@gotland.se