Skip to content
Menu
Menu

Magnus Jennerholm

Teknisk projektledare

”Gå ifrån storskalig energiproduktion till mer småskalig”

Magnus Jennerholm efterlyser planering, samverkan och rejäla insatser från var och en för att hitta vägar till ett robust elnät utan behov av ny kärnkraft. Han är Energicentrums tekniska projektledare som snabbt rör sig mellan system- och detaljfrågor. Och däremellan surfar han. 

Vilken är din roll på Energicentrum? Vad bidrar du med?
– Jag är teknisk projektledare, och bidrar med övergripande teknisk kunskap, främst för att ge en systemöversyn, men även i detaljfrågor. Som ansvarig för navet flexibilitet och lagring ska jag bidra med att sprida kunskap om ämnet. Vad det är, varför det är viktigt och vilken skillnad det kan skapa.

– Just nu är jag projektledare för ett innovativt tariffprojekt. Där tar vi fram en ny smart elnätstariff tillsammans med Gotlands elnät AB. Målet är ett mer effektivt elnät med lägre omkostnader. Men också att möjliggöra för att abonnenter ska kunna var aktiva kunder sänka sina kostnader och bidra med flexibla resurser.

– Jag bidrar även med att kontinuerligt söka nya projekt för att vi hela tiden ska ligga före eller i fas med utvecklingen.

– Energicentrum är även projektpartners för andras projekt. Vi samarbetar med Uppsala Universitet i ett projekt RESTOR. Detta går ut på att analysera lagringstekniker specifikt utifrån ett ö-perspektiv. Detta görs tillsammans med två andra öar från Irland och Frankrike.

Vad kan det mer handla om?
– Jag har lagt ned mycket tid på att förstå vad som är tillåtet kring delning av el och vad som kommer hända i frågan genom de EU-direktiv som behandlar detta. Virtuell och fysisk delning och dess kontext i förhållande till energigemenskaper. Läs gärna mer om det på sidan om energigemenskaper

– Vi har ett väldigt stort engagemang kring begreppet energigemenskaper på ön där Austerland ekonomisk förening ligger i framkant för att skapa en större gemenskap på Östra Gotland. Detta stöttar vi på olika sätt för att underlätta och snabba på processen.

Vad gjorde du innan du började arbeta på Energicentrum?
– Under 1,5 år jobbade jag på Region Gotland inom ett projekt som drevs av Energimyndigheten för att ge rådgivning till företag. Innan dess var jag under tio år egenföretagare inom underhåll av kraftledningsgator på fastlandet. Jag och min bror startade firma direkt efter min examen ifrån civilingenjörsprogrammet inom energisystem.

Vad inom energiomställningen engagerar dig allra mest? Och varför?
– Omställningen till mer förnyelsebar energiproduktion. Hur det ska gå till utan att tappa balansen i nätet. Frågar du någon som arbetar med kärnkraft säger de att det är omöjligt att dubbla elanvändning och fortfarande ha ett robust elnät utan mer kärnkraft. Men genom planering och samverkan och utnyttjande av resurser på rätt sätt finns det en väg framåt, utan kärnkraft. Men då krävs en rejäl insats från alla, inte bara ifrån energibranschen utan från politiskt håll och från varje enskild medborgare. Att gå ifrån storskalig energiproduktion till en mer småskalig, där medborgare lokalt får kontroll över sin egen energiförsörjning, är en viktig byggsten för att lyckas framåt.

– Varför det engagerar mig? För att jag tror att det är kärnan till att lyckas nå miljömålen på lång sikt.

Drömyrke som barn?
– Forskare.

Vad gör du helst på fritiden?
– Jag gillar friluftsliv. Vandra, kajakpaddling, långfärdskridskor och så är jag besatt av vindsurfing. Musik är också en stor hobby.

Var hämtar du energi från, vad inspireras du av?
– Av att få utöva mina fritidsaktiviteter, men framförallt av att få vara med familjen.

Favoritplats, smultronställen på Gotland?
– Det finns så många, men Sigsarve och sträckan mellan Skalasand och Sudersand är fin.

Dold talang, något få vet om dig?
– Jag kan vicka på öronen.

Bästa energispartips?
– Den kilowattimmen som inte behöver användas är den bästa kilowattimmen.

Energicentrum logotyp svart stående

Tariffer?

Här kan du läsa mer om arbetet med tariffer. Till: projektsidan om tariffmodeller.

 

Kontakt

Magnus Jennerholm
 

Energicentrum Gotland
Skeppsbron 
24
621 57 VISBY
Telefon / 0498-26 90 00
Energi- och klimatrådgivningen / 0498-26 33 99
Mejla oss / energicentrum@gotland.se

Nyheter

Skriv upp dig och få senaste nytt om Energicentrums verksamhet och vad som händer inom energiomställningen på ön, direkt i din inkorg. Nyhetsmejlet kommer ut varannan vecka.

Energicentrum är en del av Region Gotland.
Besök gotland.se