Månadens klimathjälte – april

Månadens Klimathjälte för april har nu korats. Utnämningen går till Stånga Brädgård AB.

Juryns motivering lyder: Juryns motivering lyder: Familjeföretagets affärsidé är att snabbt och smidigt, och med minimal miljöpåverkan, förädla råmaterial till färdiga träprodukter. Företaget har sin verksamhet på landet i Stånga med närhet till naturen. En av deras specialiteter är Gotländsk kärnrik furu. 

De strävar efter att jobba med en verksamhet som är hållbar i många led. Det gör de genom att bland annat använda energi från egna solceller vid tillverkning och torkning av deras produkter och använda sorptionsavfuktare i lagret för energieffektivitet. Värmepannan drivs av träspill som blir över från den egna tillverkningen. Lamporna är utbytta till energieffektiva LED och alla gårdens dieseldrivna maskiner drivs med HVO100 (biodiesel).
Därför går utmärkelsen som Månadens Klimathjälte för april månad 2024 till Stånga brädgård.

 

 

Blir tydligt när naturen

Juryn kontaktade Henrik Wickström, chef på företaget, och berättade om utmärkelsen. Enligt Henrik blir det extra tydligt att arbeta för minimal miljöpåverkan när man har sin verksamhet på landet så nära naturen.

– Det finns bara en natur att bevara, säger Henrik Wickström, chef på Stånga Brädgård AB.

Nominera nästa klimathjälte

Priset Månadens Klimathjälte har tagits fram inom kampanjen Gotland ställer om, en folkbildningskampanj som syftar till att öka kunskapen om energi- och klimatfrågor på ön. Länsstyrelsen, Energicentrum Gotland och Gretas Gamlingar står bakom tävlingen och har även en näringslivsrepresentant från COOP Gotland i juryn. Tävlingen pågår året ut.

Nomineringen till nästa Månadens Klimathjälte är öppen. Har du någon i åtanke som förtjänar denna ära? Läs mer hur du nominerar här.

Mer läsning

Nomimera en Klimathjälte
Läs mer om Månadens klimathjälte