Månadens klimathjälte – januari!

Hållbarhet i Fokus hos Gotland Spirit: En Resa från Matsvinn till Kvalitetssprit.
Månadens Klimathjälte i januari är Johan Johansson vid Gotland Spirits.

”One man’s trash is another man’s treasure”

Johan Johansson vid Gotland Spirits är en sprittillverkare som tagit viktiga steg mot hållbarhet. Inte nog med att han tar spannmål från närliggande jordbruk till den ordinarie sprittillverkningen – han har också initierat ett samarbete med matbutiker runtom på Gotland för att tillverka produkter från deras matsvinn. Rågsikt, socker, mjölkersättning, cornflakes, bröd och pasta, liksom citroner och kaffe – allt samlas in till fabriken i Linde där det blir råvara till nya produkter, med betydligt längre hållbarhet.

Matsvinn är en stor klimatbov, som står för 8-10 % av klimatpåverkande utsläpp i världen. Johan är en förebild när det gäller att minska matsvinn och därmed bidra till minskad klimatpåverkan.

Johan uttrycker själv förvåning över den positiva klimatpåverkan som sprittillverkare kan ha: “Det här kom lite som en chock! Att till och med sprittillverkare, som inte direkt brukar ses som något positivt, kan göra skillnad för klimatet, det visar ju att alla kan göra det.”

Detta citat från Johan belyser en viktig punkt – ingen sektor är för liten eller oviktig för att bidra till hållbarhetsarbetet. Gotland Spirits visar att det går att kombinera affärsverksamhet med miljömässigt ansvarstagande på ett sätt som gynnar både företaget och planeten.

Små steg leder till stora förändringar

Johans arbete med Gotland Spirits är ett inspirerande exempel på hur innovation och hållbarhetsarbete kan gå hand i hand. Genom att tänka utanför de traditionella ramarna har han inte bara skapat en mer hållbar affärsmodell utan även lyft fram vikten av att se potentialen i det som ofta ses som värdelöst. Detta är en viktig påminnelse till oss alla om att små steg kan leda till stora förändringar i kampen mot klimatförändringarna.

Låt oss inspireras av Gotland Spirit och tänka nytt kring hur vi kan minska vårt avtryck på miljön. Det är dags för fler företag att följa Johans exempel och bidra till en mer hållbar framtid.

Mer läsning

Läs mer om Månadens klimathjälte