Bostadsrättsföreningen Ljusbäraren laddar med eftertanke

En klimatsatsning som ger mervärde och förutsättningar att köra fossilfritt, när medlemmarna är redo. Så beskriver styrelseordföranden Gidde Forslund föreningens laddsatsning. Här berättar han om resan – som både gick enklare och kostade mindre än beräknat.

På Korallgatan i norra Visby finns en bostadsrättsförening som då och då får nyfikna frågor om sina många laddstolpar. De har 38 bilplatser och på tolv av dessa finns i dag möjlighet till elladdning.

Kan de, kan vi!

– Det började med att jag läste en artikel i tidskriften Bostadsrätten, om att man i Stockholm ofta förbereder med laddstolpar på parkeringarna eller lägger tomrör* och då tänkte jag att det kan ju vi göra här. Kan de kan vi! säger Gidde Forslund.

Han berättar att det funnits planer på två laddstationer längs gatan, men förstod att behovet skulle öka. När han tog upp frågan med resten av styrelsen beskriver han hur de var med på noterna direkt.

Ökat intresse bland bostadsrättsföreningar

En av styrelserepresentanterna är Jan Olsson, som till vardags arbetar som leveranschef på Riksbyggen. Han märker av att intresset för att titta på olika laddningsmöjligheter har ökat och säger att det kan vara bra att kika runt hur andra gjort.

I december 2020 sattes processen igång och redan i juni 2021 var installationerna hos bostadsrättsföreningen Ljusbäraren gjorda och laddningen igång på två bilplatser.

– I vårt fall tog vi kontakt med GEAB som var här och mätte och lämnade prisuppgifter. Sen visste vi inte att Klimatklivet fanns, men de bidrog ju med stöd för hälften av investeringen, konstaterar Gidde Forslund glatt.

Gjorde gallup bland medlemmarna

Inför satsningen gjorde Gidde Forslund en gallupundersökning till medlemmarna. Där fick han fram hur många som i dagsläget hade behov av elbilsladdning (2 stycken) och hur många som funderat på att skaffa elbil eller laddhybrid inom ett till två år (4 stycken) eller vid nästa bilbyte.

Att det sedan blev betydligt fler laddstationer, sex stycken med två laddpunkter på varje, det vill säga totalt tolv platser, beror på att de fokuserat på långsiktighet. Föreningen har nämligen utöver de tolv platserna även förberett med laddstolpe på resterande bilplatser. Ett smidigt sätt att skapa förutsättningar för ett fossilfritt bilägande, när det är läge för det.

Lösningen innebär att det enda som krävs är att en elektriker tas in för att montera ytterligare laddboxar allt eftersom behov uppstår, ett snabbt och enkelt jobb. Och när nu kabel redan är dragen upp i själva stolpen behöver ingen åverkan göras på asfalten. Däremot är det viktigt att kablaget i de stolpar som ännu står oanvända är ordentligt fuktsäkrat.

Mervärde för alla bostadsrättsinnehavare

– Vi tänker att det här är en satsning som ger ett mervärde till varje lägenhet. Även om bostadspriserna drar i väg så är ju detta något som är attraktivt och fler kommer behöva ladda sina bilar, eller kunna låta gäster som hälsar på ladda, resonerar Gidde Forslund.

Per lägenhet landade investeringen i slutändan på 3000 kronor. Investeringen finansierades från föreningens överlikviditet.

Varje hushåll har kontakt med servicebolaget

Rent praktiskt så tar varje hushåll själv kontakt med servicebolaget och när de får sina laddkort lägger bara Gidde Forslund, som har administratörsrättigheter, in behörigheten i systemet. Som kund debiteras hushållen sedan separat av servicebolaget, som i sin tur räknar av förbrukad el mot föreningen.

Två män vid en laddbox för elbil på en parkering

Främst nattladdning

Föreningen har inga snabbladdare eftersom de kom fram till att behovet främst handlar om att kunna ladda när bilarna står parkerade nattetid.
– Det är heller inga avstånd här på Gotland, hur långa sträckor kör vi åt gången som max här på Gotland, några mil? Då räcker det gott med att kunna ladda när bilen bara står och främst blir det ju på natten, säger Gidde Forslund och Jan Olsson instämmer.

Ser det som en klimatsatsning

– Vi har sett det som en klimatsatsning i vår bostadsrättsförening, en chans som ger varje medlem möjlighet att välja elbil eller hybrid, förutsättningarna finns, så varsågod! Avslutar Gidde Forslund och slår ut armarna i en välkomnande gest.

Råd från Bostadsrättsföreningen Ljusbäraren:
  • Tänk långsiktigt.
  • Gör en gallupundersökning bland medlemmarna i föreningen.
  • Sök stöd! Kolla med Länsstyrelsen och Energicentrum Gotland.
  • Ha med i beräkningen att satsningar som dessa skapar mervärde för ens boende som helhet.

*när ledningsinfrastruktur sätts upp görs förberedelser med kanaler/tomrör för elektriska kablar så att det sedan är enklare att installera laddstolpar.

Svenskt vägmärke laddplats för elfordon

Vill du veta mer om Hela Sverige laddar eller boka rådgivning?

Kontakta Anna Bäckstäde, energi- och klimatrådgivare anna.backstade@gotland.se

Relaterat innehåll

Här samlar vi olika typer av aktuella omställningsstöd som går att söka.

Gotlands projektsida för: Hela Sverige laddar