Energicentrum driver genom Tillväxtverket projektet ”Energiomställning för gotländska företag”. Insatserna syftar till att inspirera och coacha gotländskt näringsliv i energi- omställningen, och med det skapa en ökad konkurrenskraft hos berörda företag. Stödet kommer ur behovet att skapa en motståndskraftig återhämtning av ekonomin i spåren av covid-19-pandemin.
Energicoach kartlägger och vägleder
Små och medelstora företag, SMF, kommer konkret att erbjudas en genomgång av hela sin energianvändning och därefter få förslag på möjliga förbättringsåtgärder utifrån sitt nuläge. Förbättringarna ska generera både miljömässig och ekonomisk nytta.
Företagsnätverk, seminarier och regional handlingsplan
Inom projektet kommer även ett företagsnätverk byggas upp för att deltagande företag ska ges tillfälle att utbyta erfarenheter med varandra. Det kommer även att arrangeras seminarier med teman som belyser olika energilösningar.
I samarbete med Fossilfritt Sverige, nationellt, och Tillväxt Gotland, regionalt, kommer Energicentrum Gotland vara drivande i att etablera en regional handlingsplan för näringslivets energiomställning.
De förväntade resultaten vid projektavslut är att:
- Förutsättningarna finns för att deltagande SMF framöver ska kunna följa upp sin energianvändning.
- 70 procent av deltagande SMF efter projektets avslut de facto arbetar med att kontinuerligt följa upp sin energianvändning.
- Företagens kunskapsnivå har höjts kring nyttan med energieffektivisering och kring hur de kan följa upp sina energieffektiviserande åtgärder.
- Företagens medvetenhet kring hur de kan utveckla sin verksamhet och affärsidé med fokus på mer hållbara lösningar har ökat, att de analyserat och i bästa fall utvecklat sin affär.
- Företag påverkade av covid-19-pandemin har fått redskap för att lättare kunna ta sig igenom pandemin ekonomiskt, vilket samtidigt lett till förbättringar av deras energi- och klimatarbete.
- Verktyg har tagits fram som underlättar för hur en diskussion mellan hyresgäst/hyresvärd som rör energiomställning och möjliga åtgärder, när incitamenten skiljer sig åt.
Kvantitativt projektmål
Projektets mål är att 70 företag deltar, och att över hälften att dessa sänker sin energianvändning med minst 15 procent. Huvuddelen av arbetet kommer att bestå av uppsökande rådgivning samt aktiviteter och engagemang inom företagsnätverket.
Stöd från EU
Stödet tas ur det Operativa programmet för Nationella regionalfondsprogrammet, insatsområdet REACT-EU.
Projektet pågår till sista oktober 2023.
Nyhet och pressmeddelande 7 juni 2021: Medel från EU ska stötta omstart och omställning på Gotland.