Välkommen att delta på ett digitalt seminarium där vi berättar om tariffprojektet, dess slutsatser och ser på framtida möjligheter. Här presenteras en dynamisk nättariff baserad på belastningen i elnätet ner på nätstationsnivå och med en tidsupplösning på 30 minuter.
Det här är ett webbinarium med stort utrymme för dialog om hur vi kan effektivisera elnäten på ett mer kostnads- och klimateffektivt sätt! Medverkande talare har alla varit delaktiga inom projektet.
Agenda
Kl. 10:30 – 11:00 Presentation av projektet, tariffmodellen och frågestund.
Kl. 11:00 – 11:30 Presentation av slutsatser.
Kl. 11:30 -12:00 Öppen diskussion.
Medverkande:
Magnus Jennerholm, teknisk projektledare Energicentrum Gotland
Carl Brundin, projektkoordinator Energicentrum Gotland
Leo Lingvide, anslutningsingenjör Gotlands elnät AB
Linda-Maria Wadman, kommunikationschef Plexigrid
Joachim Lindborg, systemintegrationsarkitekt Ngenic
Tid, plats och anmälan
Onsdag den 22 januari 2025 klockan 10:30 till 12:00
Seminariet är digitalt och sänds via Zoom:
webbinarie 22 januari zoom
Ingen föranmälan krävs.
Vi vill att det ska bli en öppen dialog under slutseminariet. Välkommen att delta! Har du frågor eller funderingar redan nu? Mejla gärna! Magnus Jennerholm, teknisk projektledare: magnus.jennerholm@gotland.se
Bakgrund:
Inom ramen för hur elnätsavgiften påverkar kunder, kommer effekttariffer som ska införas 2027 att bidra till ett jämnare nyttjande av elnätet. Lösningens effektivitet försämras dock av ett flertal anledningar.
En växande andel kunder väljer timavräknade elhandelsavtal för att minska sina energikostnader, särskilt i ljuset av kraftiga svängningar av elpriset, från negativa priser till flera kronor per kilowattimme under samma dygn. Detta skapar samtidigt växande problem med flaskhalsar i svaga elnät, eftersom många kunder styr nyttjandet till samma tider.
Liknande belastningstoppar uppstår när kunders beteende sammanfaller av andra anledningar, exempelvis vid laddning av elbilar efter arbetstid, eller när solel produceras i områden av begränsad nätkapacitet utan stärkta incitament för att ta tillvara på energin lokalt. Användning av batterier kan potentiellt minska flaskhalsarna, men om de laddas vid låga spotpriser så riskerar de istället att förvärra problemen.
Ett följdproblem är att fler nekas att ansluta solceller i områden med instabil spänning. På Gotland stängs vindkraftverk ofta ner när elnätsavgifterna överstiger intäkterna, vilket innebär ett stort resursslöseri eftersom värdefull energi då går förlorad.
Alla dessa problem skulle kunna mildras med mer dynamiska och kostnadsreflektiva priser som tar hänsyn till lokal belastningsproblematik. Historiskt sett har elnätsbolag saknat teknik för att analysera lokalnäten på den detaljerade nivå som krävs. Nu finns dock tekniska lösningar som möjliggör sådan analys och öppnar för nya affärsmodeller!
Under 17 månader har Tariff-projektet utvecklat en lösning som adresserar dessa problem och som kan leda till ett mer effektivt nyttjande av elnätet, vilket i sin tur ger stora ekonomiska fördelar.
Enligt Elnätsrapporten 2023 från Sweco beräknas elnätsutbyggnaden kosta cirka 900 miljarder kronor fram till 2045. Projektets elnätstariff har potential att minska behovet av dessa investeringar avsevärt.