Studiebesök lär gotlänningarna mer om biogas

Thomas Hedin på Biogas Gotland tar emot oss och vår medborgar- representant Andreas Johansson på BroGas biogasanläggning ute i Bro. Thomas märker av ett allt större intresse för biogas, inte minst på grund av de höga drivmedelspriserna. Hit till Bro är alla gotlänningar välkomna på studiebesök.

På BroGas och Biogas Gotland arbetar fem personer heltid och därtill köps ett antal tjänster in från ett nätverk av samarbetspartners. Varje år tillverkas biogas motsvarande cirka tre miljoner liter bensin av cirka 95 tusen ton råvara, eller substrat som det heter på biogasspråk, processens råvaror. Därutöver körs cirka 90 000 ton biogödsel tillbaka till öns lantbruk, det vill säga grön växtnäring, processens restprodukt.

Thomas visar runt, pekar och förklarar med stort engagemang hur 100 procent ren biogas framställs ur rest- och avfallsprodukter från det gotländska lantbruket, Gotlands livsmedelsindustri samt från öns matavfall. Biogas blir till genom en rötningsprocess som pågår under flera veckors tid i syrefri miljö.

Från Bro-anläggningen levereras sedan biogasen till Visby via en cirka åtta kilometer lång gasledning till Arlas mejeri, Gotlands Slagteri och till Biogas Gotland som ”förädlar” (det vill säga uppgraderar) biogasen till fordonsgaskvalitet. Den förädlade biogasen levereras vidare till öns fyra tankstationer och till Gotlandschips.

Ni har ställt er bakom initiativet ”Gotland ställer om”. Kan du ge exempel på hur ni engagerar er eller kommer engagera er för att fler gotlänningar ska välja fossilfritt bränsle? 

– Genom att synas mer, bland annat i sociala medier. Vara med på olika typer av möten och informera om det förträffliga drivmedlet biogas. Vi tar också emot för studiebesök här på vår anläggning i Bro, eftersom vi upptäckt att många inte vet hur biogasframställning går till eller inte ens känner till att vi finns här.

Vad tycker du att det är som gör att just biogasbil lämpar sig på Gotland?

– För de flesta så är avstånden korta och med fyra tankställen på ön kan de flesta använda sig av biogas.

När den här texten publiceras är priset på biogas 23,58 kr/kg, vilket motsvarar 16,49 kronor per liter bensin, betydligt lägre än literpriset på andra drivmedel. Hur märker ni av detta?

– Att fler hör av sig till oss nu när övriga drivmedelspriser har höjts. Vi ser också en ökad trafik till vår hemsida, fler är intresserade av biogas och söker information.

Vad är det som påverkar priset på biogas på Gotland kontra på fastlandet?

– Priset här på Gotland påverkas mest av energipriser, exempelvis el som det går åt mycket av i vår tillverkning. Andra höjda drivmedelspriser kan påverka substrat- och biogödseltransporterna till och från anläggningen. Prisbilden på fastlandet styrs på många ställen av naturgaspriset nere i Europa, medan vi gotlänningar har vår egen marknad.

Vilken är den vanligaste frågan ni får om biogas från konsumenter?

– Vi får många frågor om fordon och räckvidd och vi brukar svara med hänvisning till vår kunskap om olika bilmärken och deras räckvidd. En del som kommer ut hit frågar om biogas är farligt, och om explosionsrisk. Jag brukar säga att det farligaste i en bil är bensintanken, med andra ord är det definitivt inte en större risk att köra en biogasbil än en bensin- eller dieselbil.

Och den vanligaste frågan från företagare?

– Ungefär samma som från privatpersoner, men kanske lite oftare frågor om hur mycket fordonsskatten är på biogasfordon. Svaret är att den är mycket lägre. För en mindre gasbil ligger fordonsskatten på runt 360 kronor.

Och slutligen, vilka är dina tre främsta argument för att byta till en biogasbil eller konvertera sin bil till biogasdrift?

– Biogas är i särklass marknadens i dag bästa miljöval enligt alla undersökningar. Billigare att köra per mil, både beroende på drivmedelspriset och den låga fordonsskatten. Och sist men inte minst är det vårt alldeles egna närproducerade gotländska drivmedel.

Tack Thomas för att vi fick hälsa på! Och för höghöjds-adrenalinkicken och den fina utsikten uppe på en av rötkamrarna!

Grön glödlampa med ett blad i och svart text Gotland ställer om

Lär dig mer om Biogas – gå på studiebesök!

BroGas och Biogas Gotland tar emot studiebesök från skolklasser, föreningar, företag eller från alla och envar som är intresserade av deras verksamhet och energiomställning i allmänhet. Ett studiebesök tar en till två timmar och är kostnadsfritt. Mejla en intresseanmälan till info@biogasgotland.se eller ring 070-226 00 60.

 

Relaterat innehåll

Initiativet ”Gotland ställer om”

Läs mer om initiativet på kampanjsidan:

Biogas Gotland är en av många aktörer som har ställt sig bakom initiativet ”Gotland ställer om”.

Här är hela listan: