Solcellsambassadör som laddar batterierna
På Gotlandsgårdens Konfektyr ledde en period av extra svajig elförsörjning till att de beslutade sig för att skaffa solceller med batterilagring. Målet var att säkra driften av verksamheten och resultatet är de mycket nöjda med. Träffa en av öns tio solcellsambassadörer.
På årets temavecka om solenergi, Solsafari, öppnar Gotlandsgårdens konfektyr upp för studiebesök. De tillverkar chokladpraliner och har ett café på gården Maldes i När. Denna dag bjuds besökarna både på tips och råd utifrån deras erfarenheter från solcellsanläggningen, och choklad.
– Vi vill minska vårt klimatavtryck och därför använder vi energi från vår egen solcellsanläggning. Eftersom vi har en hel del problem med strömavbrott härute är det tryggt för oss att veta att vi inte drabbas så hårt när strömmen går, förklarar Ann-Charlotte Larsson som driver verksamheten.
Solceller i tre väderstreck
Gotlandsgårdens konfektyr har solceller i tre väderstreck; söder, öster och väster. Anläggningen har två kretsar, en oskyddad del och en skyddad som säkrar att de anslutna kritiska lasterna får ström även när elnätet är borta.
Leverantören av anläggningen, Elians, är också på plats under studiebesöket och förklarar att tanken med installationen är att optimera infångningen av solstrålarna baserat på hur solen flyttar sig under dagen. De betonar också att anläggningen är dimensionerad att möta verksamhetens egna behov, så långt det går. Det ska gå att hålla företaget med dess café igång på egen solel. Det vill säga kylrum, spisplattor, kaffebryggare, vattenpump (så att till exempel toaletten fungerar vid ett strömavbrott).
Att anläggningen klarar att driva centrala funktioner ger familjeföretaget trygghet.
”Vi klarar oss bra”
– Den tredje december 2021 hade vi strömavbrott här från elva på förmiddagen till kvart i tre på natten. Då höll batteriet hela tiden, det blev som ett test där vi fick bekräftat att vi klarar oss bra, säger Ann-Charlotte.
Inne i sidobyggnaden, bredvid caféet, finns ett litet rum som rymmer själva batterilagringen. Växelriktaren gör att likströmmen som solcellerna producerar omvandlas till växelström som används i lokalerna. Det är en så kallas hybridväxelriktare, som vid strömavbrott isolerar sig från elnätet och fortsätter att förse verksamheten med ström. Vid soligt väder kan det vara från solcellerna och på natten från batteriet.
– För oss har solcellslösningen inneburit en investering på flera hundra tusen, men den är samtidigt en hållbar lösning för oss på många vis. Följderna blir kostsamma direkt för oss om vi inte har en stadig elförsörjning, konstaterar Ann-Charlotte.
Se filmen om Gotlandsgårdens satsning på solceller (4min).
Relaterat innehåll
Solsafari är en årlig temavecka om solenergi som finns på fler platser i Sverige.
Läs mer om Framtidens solel, där temaveckan bor.
Gotlandsgårdens Konfektyr är en av många aktörer som har ställt sig bakom initiativet ”Gotland ställer om”.
Här är hela listan: