Företaget Waila har i projektet E-kol-ogiskt! genomfört fältförsök för att utvärdera användning av biokol som gödning. Projektets resultat visar högre skörd för de fält som behandlades med biokol, eftersom det bland annat ökar markens förmåga att binda vatten och näring.
Syftet med Leader Gute-projektet var att visa de gynnsamma effekter som biokol har på markegenskaperna och hur vatten- och klimatskyddet kan förbättras på ett jordbruksföretag på Gotland.
Tanken var även att intresserade bönders vanligaste frågor skulle besvaras, såsom: ”Vad behöver jag tänka på när jag använder biokol på Gotland? Vilket biokolsubstrat är optimalt för mina åkrar? Vilken påverkan har biokol på skörden och hur förändras behovet av gödsel och vatten?”.
Fältförsöket genomfördes på Stenhuse gård i Sanda som upplät en del av sin sparrisodling.
Partners och projektperiod
Samarbetspartners i projektet var Leader Gute, Sveriges Lantbruksuniversitet, Daniel Fischer, Stenhuse gård och Gotland Grönt Centrum. Projektet har finansierats genom Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Det pågick mellan oktober 2018 och oktober 2020.
Relaterat innehåll
Projektresultat – E-kol-ogiskt! Ett demonstrationsprojekt för biokolanvändning på Gotland
Öppnas i PDF.