Projektet Klimatkontrakt 2030 är ett samarbete mellan flera lokala aktörer och ingår inom det nationella innovationsprogrammet Viable Cities. Gotland är därmed en av Sveriges 48 kommuner och regioner som går samman för att möta klimatkrisen och kraftsamlar i nästa fas för klimatneutrala och hållbara städer.
Gotland står inför flera stora utmaningar kopplat till utvecklingen av klimatneutrala och hållbara städer, som global uppvärmning och socioekonomiska förändringar, men även möjligheter som kräver innovation och nya arbetssätt. För att hantera dessa utmaningar och utnyttja möjligheterna startar Region Gotland tillsammans med Tillväxt Gotland, Uppsala universitet, Science park Gotland, Gotlandshem och GEAB projektet Klimatkontrakt Gotland 2030.
Projektperiod och projektmål
Projektet pågår mellan den 1 januari 2025 och 31 december 2027 och genomförs i samverkan mellan flera olika organisationer. Projektets totalbudget är 6 miljoner kronor, varav huvuddelen kommer från Energimyndigheten och Region Gotland. Region Gotland och Tillväxt Gotland är projektägare.
Projektet har som mål att ta fram Klimatkontrakt Gotland 2030, utveckla en gemensam klimatfärdplan och en klimatinvesteringsplan som inkluderar både offentliga och privata investeringar. Därutöver kommer ett klimatomställningsteam och en omställningsarena att etableras för att stödja och koordinera insatserna.
Bild: Meit Fohlin (S), regionstyrelsens ordförande Region Gotland, skrev 6 december 2024 på Klimatkontrakt 2030.
Viable Cities på två minuter
Se ett kort filmklipp om det strategiska innovationsprogrammet Viable Cities.
Relaterat innehåll
Nyhet på gotland.se 9 december 2024
”Klimatkontrakt Gotland 2030 – tillsammans för klimatneutrala städer”
Viable Cities
Syftet med Viable Cities är att skapa transformativ systemförändring utifrån missionen Klimatneutrala städer 2030 med ett gott liv för alla inom planetens gränser.