Många av lösningarna för att skapa ett hållbart, robust och klimatsmart samhälle ligger i frågan om hur vi utför vår fysiska planering. Länsstyrelsen har därför genomfört ett projekt för länets politiker och fysiska planerare om hur energi, klimat och robusthet kan integreras i just fysisk planering.
Målet för projektet var att öka kunskap och kapacitet hos tjänstepersoner på Länsstyrelsen och Region Gotland, samt hos politiker och andra aktörer i länet som verkar inom området fysisk planering.
Handbok samlar olika vägledningar
Projektet har sammanställt en handbok som behandlar hur man kan arbeta för att integrera energi, klimat och robusthet i fysisk planering. Syftet har varit att på ett lättöverskådligt sätt samla vägledningar inom de olika områden som har behandlats i projekten utifrån de behov som lyfts.
Handboken tar upp lokala förutsättningar såsom målsynergier och målkonflikter lyfts, samt goda exempel från olika kommuner och projekt vilka kan tjäna som inspiration.
Förenkla för etablering av förnyelsebar energi
Vägledningen är anpassad för både politiker och andra aktörer som behöver förstå fysisk planering och kan genom vidare vägledning vara ett underlag till fysiska planerare. Tanken är att ge vägledning för att förenkla för etablering av förnyelsebar energi (produktion, lagring och distribution).
Projektperiod
Projektet drevs av Länsstyrelsen under 2019–2020 och finansierades av Energimyndigheten.
Relaterat innehåll
Handbok – fysisk planering för ett robust och förnyelsebart energisystem
Öppnas i PDF.