Vilka förutsättningar finns det för fossilfri produktion av köttprodukter, hela vägen från bonde till konsument? Målet var att kartlägga detta i projektet Fossilfritt kött. Ett projekt som avslutades 2020, men som efterföljts av satsningen Klimatsmartare kött!
Fossilfritt kött var Gotlands Slagteris och LRF Gotlands gemensamma hållbarhetsprojekt som bland annat hade som mål att kartlägga förutsättningarna för att föda upp djur till slakt, stycka och paketera samt vidareförädla kött ända fram till konsument utan att använda fossila energikällor.
Checklista som stöd till bönderna
Projektet har sedan dess bytt namn till Klimatsmartare kött och mer information finns på Klimatsmartare kötts webbplats. Där finns bland annat en checklista som ska göra det enklare för bönder att bocka av de åtgärder som krävs för att köttet ska vara klimatsmartare.
Projektperiod
Projektet var ett samarbete mellan Tillväxtverket, Region Gotland, Lantbrukarnas riksförbund och Gotlands Slagteri AB, och avslutades i november 2020.