Den ökande utbyggnaden av solenergi i landet, som till stor del installeras på tak, ställer krav på att solpanelerna integreras väl med byggnaden. Detta gäller i synnerhet för kulturhistoriska byggnader och områden. I det här projektet har en handbok tagits fram som ett beslutsunderlag för dessa frågor.
Utbyggnaden av solenergi går idag snabbt, och i många länder står idag solelproduktionen för sex till åtta procent av elbehovet. En stor del av solcellsanläggningar installeras på tak, vilket ställer krav på att installationerna integreras väl med den befintliga byggnaden, inte minst när det gäller kulturhistoriska byggnader och områden.
Slutrapport tänkt fungera som en handbok
Projektets resultat är bland annat en slutrapport som är tänkt att fungera som en handbok som visar hur olika verktyg och metoder kan användas för att ge ett bättre beslutsunderlag när det gäller installation av solenergianläggningar på kulturhistoriskt värdefull bebyggelse.
Projektperiod: 2015 till 2018
Avslutat projekt. Projektet var en del av etapp tre inom Energimyndighetens forskningsprogram Spara och Bevara. Denna etapp pågick mellan 2015 och 2018. Projektets resultat är bland annat en slutrapport tänkt att fungera som en handbok som visar hur olika verktyg och metoder kan användas för att ge ett bättre beslutsunderlag när det gäller installation av solenergianläggningar.
Relaterat innehåll
Slutrapport: Byggnadsantikvarisk solkartering – Potential för solelproduktion i kulturhistoriskt värdefull bebyggelse
PDF för nedladdning.