”Jag är jätteintresserad av sociala aspekter inom energiomställningen”

Hur kan vi visualisera energiomställningen på Gotland? Och vad innebär egentligen alla diagrammens staplar i praktiken? Vad krävs för att nå nettonoll-utsläpp? Lara-Patricia Brokmeier är vår skarpa praktikant och frågvisa researcher. Hon gräver efter svaren, och fyller även kontorets fönsterkarmar med nyplanerade blomskott.

Just nu gör Lara-Patricia Brokmeier praktik hos oss. Hon läser kandidatprogrammet i energiomställning – hållbarhet och ledarskap, på Uppsala universitet Campus Gotland.

Vilken är din roll på Energicentrum? Vad bidrar du med?
– Jag genomför ett fem månader långt projekt som handlar om att tydliggöra olika insatsområden inom energiomställningen. Vi testar och utvärderar ett digitalt verktyg som kan ge möjligheten att visa statistik för hela energiomställningen på Gotland, nuläge och framtiden. Vad som behövs för att komma till nettonoll-utsläpp. Det är synonymt med att vara klimatneutral, att det du gör inte innebär någon påverkan på klimatet. Dessutom försöker jag att stärka samarbetet mellan Energicentrum och mitt utbildningsprogram på Campus.

Vad har du gjort tidigare?
– Jag kommer från Tyskland, och innan mina studier var jag au pair i en svensk-tysk familj på fastlandet. Det var då jag bestämde mig för att bo och plugga i Sverige.

Vad inom energiomställningen engagerar dig allra mest, och varför?
– Att alla kan hjälpa till i energiomställningen och därför är jag jätteintresserad av den sociala aspekten inom den. Vi måste ju jobba tillsammans och behöver sprida kunskapen kring energi- och klimatfrågor brett.

Drömyrke som barn?
– Oj, jag tror det ändrades ofta när jag var liten. Allting från prinsessa till veterinär. När jag var färdig med gymnasiet ville jag jobba inom socialarbete och framför allt med ungdomar, men sen när jag var i Sverige som au pair visste jag att mitt jobb skulle bli inom klimat- och hållbarhetsarbete.

Vad gör du helst på fritiden?
– Tar en långpromenad vid havet, bakar och lagar nya, goda och veganska rätter eller så tränar jag på gymmet tillsammans med min sambo.

Vad ger dig energi? Vad inspireras du av?
– När jag måste hämta energi eller slappna av så springer jag gärna lite i naturreservatet kring Galgberget och längs Kärleksstigen. Eller så slöjdar eller målar jag, om jag hittar tid för det.

Favoritplats på Gotland? Smultronställen?
– Det finns så många men jag tror min favoritplats är innanför muren i Visby. Jag tycker om att ta en promenad genom de smala gränderna på kvällen. Det är så mysigt just nu i jultider också, när alla har juldekorationer i fönstren.

Dold talang? Något få vet om dig?
– Att jag älskar växter! Alla mina fönsterbrädor är fulla med växter! Att ta hand om dem ger mig lite kraft och det är så roligt att se hur de växer.

Bästa energispartips?
– Om man tänker på sig själv och sitt eget hushåll brukar jag säga att använda diskmaskinen istället för att diska för hand och ställ in rätt temperatur i kylen. Det behöver inte vara så kallt, mellan fyra och sju grader går jättebra.

– Men om man tänker på stora bilden och vill spara energi på ett större sätt tycker jag att man kan äta mer veganska rätter. Det finns så många kött-, mjölk- och ostersättningsprodukter. Kolla in alla vego-produkter när du gör din veckoshopping nästa gång.

Förhoppningar inför 2022?
– Jag hoppas bli klar med kandidatprogrammet och skriva ett bra examensarbete. Kanske en undersökning kring Gotlands energiomställning? Vi får se, men jag vet att jag kommer bli ledsen när jag slutar jobba hos Energicentrum i mitten av januari. Energicentrum är ett jättekul och engagerat gäng!

Visste du att vi har ett kandidatprogram med fokus på energiomställning på Gotland?

Läs mer om Uppsala universitet Campus Gotlands Kandidatprogram i energiomställning – hållbarhet och ledarskap.

Energicentrum logotyp svart stående

Vill du göra praktik hos oss?

Skicka ett mejl till energicentrum@gotland.se.