Har du viljan att förändra?
Det är få saker som påverkar så mycket som energi gör. Ska du tänka på miljön behöver du tänka på energi. Ska du tänka på ekonomin behöver du tänka på energi. Tänker du levnadsstandard behöver du ta med energi. Energi är orsak till mycket i världen i allt från krig, klimatkris till överlevnad för att bli mätt i magen. Energi är grunden till att liv överhuvudtaget existerar så när folk säger att det är tråkigt med energifrågor så har jag svårt att förstå hur det som är så grundläggande för det mesta här i livet kan vara tråkigt eller ointressant. Själv tycker jag förstås att det är det mest intressanta som finns då det påverkar våra liv dagligen och bestämmer hur vår framtid kommer se ut.
Genom historien har fossila bränslen varit grunden till industrialiseringen genom kol och olja. Trots att det är 2024 är kol och olja fortfarande en stor andel av vårt energisystem globalt sett. Tyskland har lagt ned sin kärnkraft och blivit än mer beroende av kol. Ett land som är ett av de mest högteknologiska i världen.
Det handlar om våra val
Idag finns det just inga tekniska hinder att ställa om vårt energisystem till ett som även bidrar till en livskraftig planet. Det handlar i största grad om oss människor, vilka val vi gör. Och det är det som gör att det tar tid och att det har tagit en mindre evighet att komma dit vi är i dag.
I Sverige har vi haft ett energisystem som har grundats på nätutbyggnad och underhåll. Stora produktionsanläggningar med hälften vattenkraft och hälften kärnkraft i vår elmix. Behövde vi mer el byggde vi mer elnät. Det har sett ungefär likadant ut de senaste 40 åren. Ett välmående system med billig el trots höga kostnader för långa ledningar från norr till söder. Billig el har gjort att vi blivit ett högteknologiskt industriland med goda förutsättningar. Nu står samma industri med stora behov att förändras framåt. Förändras den inte kommer den inte vara konkurrenskraftig och inte finnas kvar. Industrin behöver, förutom effektiviserade processer, elektrifieras för att vara konkurrenskraftig och det krävs stora mängder med el. Vi går ifrån att ha haft behov på ca 150 TWh el per år till cirka 330 TWh per år om ca 20 år. Det är en omställning som är enorm. Men det är en omställning som måste ske. Vi har satt höga mål för 2045, mål som vi måste sätta för att undvika en klimatkatastrof. Den mer än fördubblade elproduktionen måste alltså ske med fossilfri kraft. Det som är mest ekonomiskt i dagsläget och som dessutom kan byggas fort är framförallt vindkraft men även solkraft.
En del av systemet
Men det räcker inte med att vi producerar el vi måste kunna ta hand om den och fördela den också. Varför inte bara bygga ännu mer elnät? Det är dyrt och har extremt långa ledtider. Nej lösningen är inte densamma idag som den var för 40 år sedan. Nätutbyggnad behövs men det kan enbart ske i kombination med utveckling av ett mer flexibelt samhälle. Där elen både används och produceras mer flexibelt, där vi lagrar el genom olika tekniker som t.ex. batteri, vätgas och pumpkraft. Där elen i större grad produceras på samma plats som den konsumeras. Där vi som konsumenter blir aktiva komponenter i vårt eget system.
Det finns lösningar för att vi ska få ett helt förnybart energisystem som fungerar lika bra eller bättre än det vi lämnar bakom oss. Tekniken finns men finns viljan? Det handlar igen om vilka val vi gör, du och jag, det är bara vi som kan skapa en förändring. Om inte du gör något kommer inte heller någon annan göra det. Varför ska jag om ingen annan?
Framtidens energisystem behöver utgå ifrån våra behov som människor. Där vi blir deltagare istället för åskådare som enbart betalar en faktura varje månad. Man måste inte och kan inte vara intresserad av allt men om man vill få ett bättre klimat och en sundare planet så behöver man tänka på energi. Som tur är – för det finns väl inget som är roligare än energi? Det är ju lösningen på alla våra problem. Att använda den på rätt sätt, helst i mindre omfattning, men det behöver inte finnas några motsättningar. Det går att använda mycket energi och ändå vara välmående. Det går om vi vill.
// Magnus Jennerholm, teknisk projektledare
Energicentrum Gotland är ett av Sveriges 14 regionala energikontor, helägt av Region Gotland. Texten är även publicerad i Gotlands Gratistidning.