Ett steg närmare energigemenskaper på Gotland

Från och med första januari 2022 öppnas en möjlighet att bilda en sorts energigemenskap med ett eget internt lågspänningsnät mellan olika deltagare och en produktion. Det kan vara intressant när det rör sig om kortare fysiska avstånd. Här berättar vi mer.

Begreppet energigemenskap är nytt och har egentligen ingen exakt definition. Övergripande beskrivs en energigemenskap som att flera mindre aktörer, privatpersoner och/eller företag, går samman och bildar en större ”aktör”, en ekonomisk förening. De samordnar sin energianvändning och delar på lokala energiresurser, som solceller och batterier. Konkret blir det då till exempel möjligt att sätta solceller på de allra bäst lämpade taken och att investera i ett stort batterilager, i stället för många små.

Energigemenskaper ger många fördelar, både systemmässigt för elnätet och genom ökad egenanvändning för medlemmarna inom energigemenskapen. Dessutom ger det sociala fördelar. Gemenskapen ger en känsla av högre egenpåverkan och kan leda till ett större engagemang, vilket i sin tur också kan driva systemet att blir mer effektivt.

Magnus Jennerholm, Energicentrum Gotlands tekniska projektledare, förklarar förutsättningarna för energigemenskaper här.

Först och främst, går det att bilda en energigemenskap nu här på Gotland och köra igång?
– Än så länge går det inte att göra det. Just nu är det bara möjligt att vara med i andelsägda produktionsanläggningar. Det finns egentligen inga ekonomiska- eller nätnyttaincitament för att delta i en andelsägd produktion. Det handlar mer om miljömässiga incitament till förnyelsebar el.

– Karaktären av en energigemenskap är att en grupp tillsammans äger en produktionsanläggning som geografiskt ligger i samma område som de boende som deltar i gemenskapen. Det är först då nyttan med elnätet och egenanvändningen kommer fram.

– Det kommer dock från den första januari 2022 bli möjligt att bilda en energigemenskap genom ett eget internt lågspänningsnät mellan deltagarna och produktionen, men det är bara aktuellt när det rör sig om kortare fysiska avstånd.

– Det är än så länge oklart när de nya reglerna om virtuellt delade energigemenskaper kommer. De skulle enligt EU varit i drift första januari 2021. För att det ska kunna bli en verklighet måste lagen om energiskatt ändras så att den inte berör virtuellt egenanvänd el. Enligt förslaget ska virtuell delning kunna ske inom ett begränsat område. Det kommer inte vara möjligt att delta i samma virtuella gemenskap ifrån olika städer.

Men går det att förbereda sig på något vis då, för att vara redo att bilda en virtuell energigemenskap när det är möjligt?
– Ett första steg är att samla orten, företagen, eller kvarteret beroende på hur energigemenskapen är tänkt att formas. Sätt upp möten i bygdegården eller liknande och se till att alla får komma till tals, ta vara på den kompetens och vilja som redan finns. Sätt upp olika scenarier på hur er gemenskap skulle kunna formas utifrån era förutsättningar. Ta kontakt med andra som har kommit längre och ta del av den kunskapen som redan finns där. Kontakta oss på Energicentrum för att få ett bredare kontaktnät.

Hur jobbar Energicentrum för att det ska kunna bli energigemenskaper på Gotland?
– Vi stöttar Gotlands första försök till en energigemenskap. Det är Austerland energi som vill koppla samman 200 hushåll, en lantbrukare och ortens reningsverk till en gemenskap med egenproduktion av sol- och vindkraft. Austerland har beviljats medel ifrån Energimyndigheten genom Energipilot Gotland. Energicentrum stöttar projektet för att det ska kunna bli ett typexempel som ska kunna kopieras till andra socknar på Gotland. Vi försöker parallellt även på flera vis påverka själva regelfrågan.

– Nu kommer ju som sagt nya regler gälla från den första januari som rör interna lågspänningsnät, vilket vi tycker är positivt och ett steg i rätt riktning. Exempelvis kommer bostadsrättsföreningar med flera huskroppar kunna dra nytta av detta.

3 främsta vinsterna med energigemenskaper enligt Magnus:
  • Ökad egenanvändning av den gemensamma egenproducerade elen.
  • Skalfördelar vid investering av produktion och lager. Det vill säga: större investeringar får ett lägre pris per installerad effekt. Priset bli lägre desto mer som köps. Därför är det bra att vara många som delar på ett gemensamt större inköp till skillnad från att var och en köper in mindre kvantiteter.
  • Sociala vinster i form av att få möjligheten att påverka klimatfrågan tillsammans, lokalt. Den ökade medvetenheten leder också till en ökad förståelse om hur och när energin bör användas på bästa sätt, ur systemsynpunkt – men även ekonomiskt.

 

Här är förordningen som träder i kraft första januari 2022: SFS 2021:976, Förordning om ändring i förordningen (2007:215) om undantag från kravet på nätkoncession enligt ellagen (1997:857)

Ett steg närmare energigemenskaper på Gotland

Kontaktperson

Magnus Jennerholm, teknisk projektledare
magnus.jennerholm@gotland.se

Relaterat innehåll

Rapport: Energigemenskap Gotland – Hur kan regelverken utvecklas för en snabbare omställning? (PDF)

Energipilot-projekt: Austerland Energi – Ny energi till Östergarnslandet